Duurzaam Diemen Festival trekt 950 bezoekers

Margot Aler 15-10-2023 782 keer bekeken 0 reacties

Zondag 8 oktober vond het Duurzaam Diemen Festival in Theater de Omval plaats. Tevens werd voor de eerste keer in de geschiedenis de Duurzaamheidsprijs Diemen uitgereikt.

Maar liefst 950 bezoekers vonden hun weg naar het festival... een fantastische opkomst! Het festival had niet in deze vorm kunnen plaatsvinden zonder de enorme inzet en hulp van vele vrijwilligers, initiatieven en organisaties uit en rondom Diemen. #VerduurSamen

Duurzame markt

Het hart van het festival, georganiseerd door Carmen Kemink, was de duurzame markt in de foyer met zo'n  38 marktdeelnemers.

Op de markt vond je allerlei producten van ondernemers uit Diemen. Denk aan tweedehandskleding, speelgoed, boeken, ecologische zepen, schoonmaakmiddelen en cosmetica, hippe (handgemaakte) items gemaakt van gerecyclede materialen, fairtrade producten, lokaal opgekweekt en geproduceerd (vegan) voedsel en een wormenhotel. Daarnaast kon je kennis maken met alle duurzame initiatieven die er in Diemen zijn.  Er waren proeverijtjes en er stonden mensen voor je klaar om je energietips te geven. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eten & drinken

Café Blauw heeft voor het festival met hulp van de Duurzame Eetclub een vegan-bio menu samengesteld. Op de duurzame markt waren er verschillende proeverijtjes van o.a. plantaardige kaasjes van Nick Baatsen en lokale lekkernijen van de Buurderij. JongerenRaad Diemen gaf een workshop waarbij je van verschillende vegan gerechten kon proeven.

Workshops en lezingen

In de vergaderzalen op de eerste verdieping vonden allerlei inspirerende workshops en lezingen plaats. 

Energiequiz

Tijdens de Energiequiz kon  je onder het genot van een hapje en drankje in teamverband je duurzame skils testen en verrijken. De winnaars gingen niet met lege handen naar huis. Dit onderderdeel werd verzorgd door Imke Tegels van Enerigecoaches en werd de festivalbezoekers aangeboden door Gemeente Diemen.

Tekenworkshop

Tussen alle gezelligheid en festivaldrukte door zat een grote groep kids onder leiding van Marisa Stoffer en Leontien Wessels van IVN Diemen, heerlijk rustig te tekenen. Onderwerp: bedreigde dieren in Diemen. Er werd eerst uitgelegd hoe je ze het beste kunt beschermen en waarom het zo belangrijk is dat ze blijven bestaan. Met prachtige tekeningen als resultaat.


Weggeefwinkel

De Weggeefwinkel aan de overkant van Theater de Omval was deze dag ook geopend. In aanloop naar het festival toe werd in een razend tempo en met ontzettend veel enthousiasme dit verbindend initiatief door de Rotary gelanceerd als tijdelijke  pop-up. Het was een daverend succes. Met dank aan Rotary Diemen, alle vrijwilligers die de winkel hebben bemand, de mensen die spullen hebben gebracht, Rataplan, Voedselbank Diemen en Gemeente Diemen. 

Zwerfafval XL opruimactie

Om 10.30 uur stond Rotary Diemen klaar voor de opruimactie ‘Prik Diemen schoon’. Twintig deelnemers, zowel jong als oud, deden mee en verzamelden heel veel zwerfafval in het centrum van Diemen. Dirk Groot, beter bekend als de Zwerfinator, analyseerde alle ‘vondsten’. Een van zijn conclusies was dat sinds de invoering van statiegeld op blikjes en kleine plastic flesjes deze veel minder ‘in het wild’ worden gevonden. Zo ook in Diemen.

Testrit elektrische deelauto en bakfiets

Klimaatburgemeester Evert Kuiken van de KlimaatRaad Diemen verzorgde deze dag meerdere testritten met de deelauto van Diemen. Mogelijk is nu de tweede deelauto in ons stadje een feit. Ook konden bezoekers de deelbakfiets bewonderen die je via een app kunt gebruiken. 

Theater: Magic Recycle Show

De twee voorstellingen van Showman Jori van de Magic Recycle Show waren volledig uitverkocht. Ruim 380 mensen bezochten deze familietheatervoorstelling. Daarom Duurzaam Diemen trakteerde!

Films & muziek

Buurtmoestuin Prinses op de Erwt trakteerde vanwege haar 12,5 jarig jubileum op de kaskraker ‘Onder het Maaiveld’. Gedurende de dag werden diverse films in de kleine filmzaal vertoond. In de foyer speelde Cato op haar accordeon om het festivalsfeertje compleet te maken. 

Schminken 'flora en fauna'

Kinderen werden door Mariska en José omgetoverd tot een bloem, plant, dier of insect. De rij was lang… 

Debat en uitreiking Duurzaamheidsprijs

De uitreiking van de Duurzaamheidsprijs Diemen 2023 was de afsluiter van het festival. Repair Cafe Diemen is als jury- én als publiekswinnaar uit de bus gekomen. De overige twee genomineerden zijnde de Compostier, Rowin Snijder, met zijn wormenhotels en Sophie Tjebbes van de Duurzame Eetclub Diemen deden zeker niet onder tijdens het debat. Het aantal stemmen voor de publieksprijs lag ontzettend dicht bij elkaar. Van harte alle drie! 

Ook de overige voorgedragen initiatieven willen we hierbij nog even noemen: KlimaatGesprekken, Nienke Hendriks; Roel Niessen voor zijn duurzame inbreng in gemeente Diemen; Buurtmoestuin Prinses op de Erwt; Deelauto Diemen, Evert Kuiken; KlimaatRaad, Willy Brinksma, Eline Raaphorst en Evert Kuiken; Vlinderidylle, Annemieke Hondius en Weggeefwinkel, Rotary Diemen en Caroline Ostermann voor haar vrijwillige inzet voor diverse duurzame initiatieven.

Dank voor alles wat jullie qua verbinding en duurzaamheid in Diemen voor ons betekenen!

Cookie-instellingen