STEMFORMULIER >>
Op zondag 8 oktober zal de spanning te snijden zijn. Dan wordt voor de eerste keer in de historie van Diemen de Duurzaamheidsprijs Diemen uitgereikt. Tijdens het Duurzaam Diemen Festival zal de jury onder leiding van wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg beslissen welk initiatief de prijs het meest verdient. Naast de Duurzaamheidsprijs Diemen (oorkonde + cheque t.w.v. € 300,-) is er nog een prijs te vergeven: de Publieksprijs (oorkonde + cheque t.w.v. € 100,-). Alle inwoners van Diemen kunnen hun stem uitbrengen op een van de drie genomineerden. Wie is jouw favouriet?
Genomineerden
In de afgelopen weken kon iedereen duurzame initiatieven voordragen. Er kwamen maar liefst 18 voordrachten binnen voor 11 verschillende initiatieven. Het was voor de jury een hele klus om hieruit de meestbelovende te selecteren. Gekeken is hoe iets bijdraagt aan de duurzaamheidsagenda van Diemen. Maar ook wat inwoners van Diemen ermee kunnen. Aan de hand van deze aandachtspunten is de jury gekomen tot de volgende drie nominaties: 1. de Compostier met wormenhotels, 2. de Duurzame Eetclub en 3. het Repair Café.
Op het Duurzaam Diemen Festival zullen de drie genomineerden zich presenteren en vertellen waarom juist zij de Duurzaamheidsprijs verdienen. Aan de hand van deze presentaties kiest de jury de prijswinnaar. Op het festival wordt ook bekend gemaakt wie de Publieksprijs krijgt. Deze gaat naar de genomineerde met de meeste stemmen. Wat de drie genomineerde initiatieven doen op het gebied van duurzaamheid is hieronder te lezen.
1. De Compostier met wormenhotels
Compostier (Rowin Snijder) ontwikkelt en bouwt sinds 10 jaar wormenhotels voor buurten en scholen. Maar ook voor kantoren en restaurants. De wormenhotels maken het mogelijk om lokaal groenafval om te zetten in een rijke voeding voor de bodem. In buurten leren bewoners samen het wormenhotel te gebruiken. Op scholen leren kinderen al vroeg over de natuurlijke kringloop en hoe ze kunnen zorgen voor de natuur om ons heen en onder onze voeten. Door lokaal groenafval te composteren is er minder transport nodig. De compost wordt direct gebruikt en draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit in en boven de bodem. De wormencompost is erg vruchtbaar en kan goed gebruikt worden om voedsel te laten groeien. Dit biedt bewoners van Diemen de mogelijkheid om hun (moes)tuintjes te voeden met zelfgemaakte wormencompost. Naast de projecten voor scholen en buurten wordt nu een consumenten model Wormenhotel ontwikkeld waarbij ook individuele huishoudens een eigen Compostier wormenhotel kunnen aanschaffen. Een prototype voor een model voor portiekwoningen waarbij 2 tot 3 huishoudens samen een geveltuin-wormenhotel kunnen gebruiken is zojuist gemaakt en wordt nu getest.
De wormenhotels van Compostier brengen de natuur terug in ons midden, waarbij we leren samenwerken met de natuur om zo van ons groenafval een rijke voeding te maken voor de bodem. Dit kan lokaal en zonder transport. De compost wordt lokaal gebruikt om de omgeving te vergroenen en voedsel te verbouwen.
2. De Duurzame Eetclub Diemen
Eten doe je iedere dag (een aantal keren). Er zijn dus superveel momenten waarop je kunt kiezen voor een duurzame optie. Sophie Tjebbes heeft een duurzame eetclub opgericht waarin men elkaar kan ontmoeten en inspireren. In de beginfase organiseerde ze duurzame diners, de laatste tijd picknicks. De mensen die deelnemen, brengen vegan hapjes mee om elkaar te laten proeven. Er worden duurzame eettips en recepten gedeeld. Ook is er een app-groep met inmiddels meer dan 50 leden voor eettips en recepten en andere onderwerpen rondom duurzaam eten. De eetclub werkt heel verbindend, wat weer stimulerend werkt. Via de duurzame eetclub en aanpalende activiteiten is Sophie continu bezig om mensen meer bewust te maken van duurzaam eten. Zo sprak ze met gemeenteraadsleden om te stimuleren dat de gemeente Diemen duurzaam eten inkoopt voor en serveert op bijeenkomsten. Ook heeft ze contact met horecaondernemers in een poging bij hen meer vega(n) gerechten op de kaart te krijgen en de bewustwording op dit vlak te vergroten. Af en toe houdt ze praatjes om veg(n) eten te promoten. Bij evenementen die ze zelf organiseert of waarbij ze betrokken is, stuurt ze aan op vega hapjes, zodat mensen kunnen proeven hoe lekker en hoe makkelijk dat kan zijn.
3. Het Repair Café Diemen
Repareren van defecte spullen bespaart ruimte op de afvalberg. Ook voorkomt het de nodeloze aankoop van nieuwe, vervangende spullen. En dus is het ook nog eens prettig voor je portemonnee. Daarom bestaat al sinds 2014 het Repair Café in Diemen. Op twee plekken zijn vrijwillige reparateurs eens in de zoveel weken actief, in Diemen-zuid in het Kruidvat, huis van de buurt, en in Diemen-centrum bij De Diem. Er zijn naast de onmisbare reparateurs en diverse vrijwilligers meerdere mensen betrokken bij de organisatie van deze twee repair café's. Een van hen is Willemien Boland en in haar persoon komt de waardering voor het Repair Café als duurzaam initiatief tot uiting.
Het repareren van kapotte apparaten en spullen is een leerzame bezigheid, allereerst voor de reparateurs, maar zeker ook voor degene die kapotte spullen inbrengt. In het Repair Café is het een gezellige boel met een gastvrije ontvangst, koffie en thee en goede en leerzame gesprekken. En meestal wordt de klus geklaard en gaat de klant tevreden naar huis. Het Repair Café is een laagdrempelig initiatief. Iedereen kan er gratis gebruik van maken, alle mensen zijn welkom.
Stem op jouw favouriet
Voor het uitbrengen van je stem op een van deze initiatieven, vul onderstaand stemformulier in. Stemmen kan tot en met vrijdag 6 oktober.
STEMFORMULIER >>
Kom naar de uitreiking
Op zondag 8 oktober van 17.00 - 18.00 uur kan iedereen op het Duurzaam Diemen Festival in Theater de Omval meemaken hoe de strijd om de Duurzaamheidsprijs Diemen eindigt. Toegans is gratis, maar wel graag jezelf even aanmelden. Voor meer informatie, het programma en aanmelding, klik hier.