Samenvatting DuurzaamheidsCafé 2023

Margot Aler 17-04-2023 444 keer bekeken 0 reacties

Daarom Duurzaam Diemen organiseerde 24 maart het DuurzaamheidsCafé in De Schakel. Zie hier de samenvatting inclusief spetterend compilatiefilmpje van dit zeer geslaagde evenement waar maar liefst 75 deelnemers en 14 duurzame initiatieven aan deelnamen. #VerduurSamen

BEKIJK FILMPJE >>>

Volle zaal

Gebouw De Schakel in Diemen Centrum was het decor voor de nieuwe editie van het DuurzaamheidsCafé, terug van weggeweest na een lange periode van lockdown. Met een opkomst van zo’n 75 betrokken inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en gemeentevertegenwoordigers was het engagement in de middag en avond enorm.

Johan van Schagen, voorzitter van Daarom Duurzaam Diemen, opende de avond en zette de ondersteunende functies van het platform uiteen: microsubsidies, website ondersteuning (nu ook met de mogelijkheid voor een pagina in eigen beheer voor elk initiatief) en natuurlijk de evenementen, in het speciaal het DuurzaamheidsFestival dat gepland staat op 8 oktober 2023. Tevens bedankte hij zijn voorganger Liza van Zon, tevens medeoprichter van de stichting, voor haar geweldige inzet en staat van dienst in de afgelopen vijf jaar.

Diemense initiatieven 'in the spotlight'

In twee rondes (voor en na de hoofdspreker) werden negen verschillende initiatieven gepitcht in de zoektocht naar meer verbinding en enthousiaste medestanders. Dit waren:

  • Leontine Bijman namens Moestuin Prinses op de Erwt over het initiatief om met buurtbewoners te koken met seizoensoogst;
  • Nienke Hendriks die meerdere keren per jaar een serie KlimaatGesprekken in groepsvorm begeleidt;
  • Larissa Baars over de groep energiecoaches die onder de Gemeente Diemen met name minima helpt om te bezuinigen;
  • Joke Bergshoeff over de hoop die de Klimaatwake in de Dominicuskerk in Amsterdam biedt.
  • Willemien Boland legde uit hoe haar inzamelingsactie voor plastic doppen geld opbrengt voor hulphonden;
  • Sophie Tjebbes namens Studio DMN met de uitnodiging voor het maken van een radioprogramma over duurzaamheid (bekijk vacature);
  • Annemieke Hondius die de opening van een Vlinderydille in de Sniep aankondigde;
  • Onitcha Ramautarsing over de afstemming van lokale vraag en aanbod in voedsel die Buurderij Amsteldorp van Boeren en Buren mogelijk maakt;
  • Joke Bergshoeff vertelde over de verbindende KlimaatWakes van de Dominicuskerk. Ook riep ze de aanwezigen namens Milieudefensie op zich aan te sluiten bij een actie ‘Tem de Leeuw’ op 23 april bij ING. 

   

Duurzame inspiratie door Rick Schellingerhout

Onder dit thema nam de hoofdspreker van de avond, Rick Schellingerhout (docent Sociaal Werk aan de Hogeschool van Amsterdam, lijsttrekker Partij voor de Dieren Waterschap AGV) het woord. Hij vertelde enthousiast over hoe idealisme, pragmatisme en een heleboel energie bijdragen om een verschil te kunnen maken in je eigen woonomgeving – en ook om te weten waar je grenzen liggen.
 

Vegan hapjes en diner

Tussen de pitches en de breakoutsessies door werd er aan alle deelnemers een heerlijk en duurzaam plantaardig Indisch buffet van Vega Happie aangeboden. De restjes werden in doggiebags na afloop aan de deelnemers meegegeven.

  

Interactieve breakout pitches en sessie

Het meest interactieve onderdeel van de avond werd ingeleid met een vijftal wervende pitches door reeds actieve groepen/individuen. Dit waren:

      

Onder leiding van de initiatiefnemers bespraken de adhoc geformeerde werkgroepen de bestaande initiatieven en werkten deze verder uit. Aan het eind van de avond presenteerden zij hun ideeën en plannen. Dit leidde tot nieuw engagement en aanmeldingen bij KlimaatRaad, Duurzaam Eetclub en energiecoöperatie Ecostroom; een uitgebreid actieplan voor Elektrisch Autodelen; nieuwe duurzame vacatures werden gecreëerd en de belangrijke eerste stap naar oprichting van een klankbordgroep voor Gasvrij Diemen. De avond werd besloten met een gezellige borrel waar uitgebreid gelegenheid was om nog meer te verbinden en te inspireren.

     

 

 

 

0  reacties

Cookie-instellingen