Meer leren over besparen op energie?

Johan van Schagen 31-08-2021 422 keer bekeken 0 reacties

De gemeente Diemen is op zoek naar energiecoaches. Energiecoaches zijn deskundige vrijwilligers die medehuurders met behulp van een vragenlijst in een één op één gesprek informeren over energiebesparing. De gemeente gaat in september huurders opleiden tot energiecoach.

Het gesprek van de energiecoach met de huurder begint met het verduidelijken van de energierekening: wat staat er allemaal in en wat zegt het over de acties die huurders zelf kunnen ondernemen. Vervolgens kijkt de bewoner samen met de coach wat hij of zij door het inzetten van kleine maatregelen, zelf kan besparen. De coach heeft naast een klein cadeautje, een tas bij zich vol met voorbeelden van energiebesparende materialen waardoor het allemaal nog makkelijker wordt om te besparen. 

In het gesprek probeert de coach zoveel mogelijk een indicatie te geven hoeveel geld de bewoner kan besparen. Natuurlijk beslist de huurder zelf wat hij of zij daadwerkelijk gaat doen. Het doel van het gesprek is dat de huurder enthousiast wordt gemaakt om aan de slag te gaan met energiebesparing zowel door gedragsaanpassingen als door het nemen van kleine maatregelen. De huurder krijgt tijdens het gesprek heel veel tips om direct toe te gaan passen. Zodra de energiecoach de woning verlaat kan het besparen al gaan beginnen.  

De gemeente is op zoek naar 10 huurders die zich willen laten opleiden tot energiecoach. Zij krijgen in september een (gratis) training aangeboden van drie dagen (op woensdag 15, 22 en 29 september van 10.00 uur tot 15.00 uur). Om energiecoach te worden, hoeven mensen geen technische achtergrond te hebben of veel te weten van energie(besparing). Het is met name belangrijk dat zij het leuk vinden om wat zij geleerd hebben door te geven aan andere huurders en dat zij samen met de bewoner op zoek wil gaan naar de besparingsmogelijkheden die passen bij de bewoner.

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij Imke Tegels via het aanmeldformulier. Voor vragen kan contact met haar worden opgenomen op dinsdag tot en met donderdag via nummer 06-17544989.

 

0  reacties

Cookie-instellingen