Diemen gaat luchtkwaliteit meten, doe je mee?

Evert Kuiken 26-11-2020 1203 keer bekeken 0 reacties

Enkele inwoners van Diemen gaan zelf meten hoe de luchtkwaliteit is. Met die metingen kun je conclusies trekken over oorzaak en werken aan verbetering. Wil je meedoen? Stuur een mail naar evert@duurzaamdorpdiemen.nl of reageer op dit bericht. Deelname is gratis!

Waarom meten?

Al vele jaren is bekend dat de luchtkwaliteit in Diemen niet goed is. De gemeente meet de luchtkwaliteit af en toe (eens in de paar jaar). Dat is niet voldoende om conclusies te verbinden over oorzaak, laat staan oplossingen. Inwoners van Diemen maken zich zorgen over de luchtkwaliteit in onze gemeente. De discussie over biomassa heeft de aandacht opnieuw versterkt.

Inmiddels zijn burgers op andere plekken in Nederland begonnen met meten van de luchtkwaliteit: Delft, Horst, Arnhem en Amsterdam, om er enkele te noemen. Zelf meten is tegenwoordig met relatief eenvoudige apparatuur al goed mogelijk, zo bevestigt ook het RIVM.

Wat wordt er gemeten?

Meestal wordt vooral fijnstof gemeten (PM10 en PM2,5), samen met temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk. Deze hangen namelijk nauw samen. Stikstof (-dioxide, NO2) meten is nog lastig. CO2 meten heeft weinig zin omdat het gehalte op de wereld ongeveer gelijk is.  CO2 binnenshuis meten is daarentegen erg nuttig: teveel  CO2 is slecht voor de mens en vaak wordt er onvoldoende gelucht. Binnenklimaat is echter geen onderdeel van dit initiatief.

Hier kun je mijn metingen bekijken.

Hoe wordt er gemeten?

Er is gekozen voor een kant en klare meetset die op meer plekken in Europa wordt ingezet: de luftdata oplossing op basis van de microprocessor NodeMCU ESP8266 met de Nova SDS011 fijnstof sensor en de Bosch BME280 temperatuur-luchtvochtigheid-luchtdruk sensor. De software voor het uitlezen van de sensoren en opsturen naar de verschillende servers is kant en klaar en hoeft alleen geïnstaleerd te worden. Communicatie tussen microprocessor en server gaat via het lokale Wifi netwerk (doorgaans van de bewoner).

De metingen worden zichtbaar gemaakt op de kaart.

Leuk! Kan ik meedoen?

Jazeker! We hebben 10 meetsets aangeschaft. Er zijn nog enkele sets beschikbaar voor bewoners van Diemen. We zoeken vooral nog mensen in de buurten Biesbosch, Holland Park, Buitenlust, Vlindertuin,  (Over-)Diemerpolder en Stammerdijk.

Als je meedoet, is dit nodig:

  • een klein beetje handigheid (voor herstellen van kleine storingen)
  • maar liever: veel handigheid (het is de bedoeling dat je het setje bouwt, ophangen en in gebruik neemt)
  • een uur of twee tijd
  • een wifi netwerk op de plek waar je de meetset gaat ophangen (buiten!)
  • een stekker op de plek waar je de meetset gaat ophangen (buiten!)

Heb je interesse of vragen, mail mij of reageer onder dit bericht.

Meetpunten in Diemen
Meetpunten in Diemen

 

0  reacties

Cookie-instellingen