PowerSaver in Diemen: winnaar bespaart 36% op energie!

Joost Heinsius 02-06-2020 653 keer bekeken 0 reacties

Met een game besparen op je energie. De familie Huisman uit Diemen deed mee met deze uitdaging en won! Besparen op je energierekening wordt een stuk leuker als je als gezin meedoet met een game en zo op een speelse manier bedenkt hoe je energie kunt besparen.

Wethouder reikt prijs uit aan de beste energiebespaarder

Afgelopen donderdagavond werd de prijs uitgereikt aan de winnaar van het energiebespaarspel Powersaver Game. Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg overhandigde de familie Huisman een diner bon ter waarde van 150 Euro dat besteed kan worden bij Jacob’s Kitchen. De familie Huisman heeft de afgelopen periode meegedaan aan het energiebesparingsspel in Diemen en van de deelnemende huishoudens de meeste energie bespaard.

De familie Huisman was blij verrast: ‘Wij hadden niet verwacht 36% te kunnen besparen. Wij zijn trots op dit resultaat’. De wethouder had lovende woorden voor dit initiatief van Hogeschool Inholland Diemen, Universiteit Utrecht, Daarom Duurzaam Diemen en Duurzaam Dorp Diemen.

De Powersaver Game is ontwikkeld door Jan Dirk Fijnheer, onderzoeker bij Hogeschool Inholland Diemen en promovendus bij Universiteit Utrecht. De deelnemende huishoudens zijn uitgedaagd om in drie weken 15% te besparen op het energieverbruik. Fijnheer: ‘De resultaten zijn verbluffend. De gemiddelde besparing is opgelopen tot 26% en de verwachting is dat dit blijvend is. De huishoudens besparen honderden euro’s op de energiejaarrekening en hebben hun global footprint significant verkleint.’

Promovendus Jan Dirk Fijnheer is bezig met een groter onderzoek over hoe ‘serious gaming’ kan bijdragen tot beïnvloeding en verandering van duurzaam gedrag. Jorrit Leijting van de Initiatiefgroep Duurzame energie en Leo Smits, raadslid voor de Onafhankelijke Partij Diemen hebben samen initiatief genomen om Powersaver Game in Diemen te introduceren, met als doel inwoners van Diemen meer regie over hun energieverbruik te geven. Vervolgens hebben Daarom Duurzaam Diemen en Duurzaam Dorp Diemen hun naam aan dit duurzame initiatief verbonden en de hoofdprijs, een diner bon ter waarde van 150 Euro, beschikbaar gesteld.

‘De resultaten spreken voor zich, en daarom moet deze game op grotere schaal worden ingezet. Door inzicht in je verbruik in combinatie met het spelplezier van de game is besparen op je energierekening een stuk leuker geworden. En je helpt ook mee aan een duurzamere wereld’, aldus een enthousiaste Jan Dirk Fijnheer.

De resultaten van dit onderzoek worden de komende maanden verwerkt in een internationale publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift. Daarnaast worden er al plannen gemaakt voor vervolgonderzoek met de Game. Fijnheer: ‘De grote wetenschappelijke vraag die we aan het beantwoorden zijn is wat in de Game er nu precies voor zorgt dat men gemotiveerd blijft om energie te besparen.’

 

Meer info vindt u op: http://powersaver.sites.uu.nl/diemen

Of mail naar Jan Dirk Fijnheer: j.d.l.fijnheer@uu.nl

0  reacties

Cookie-instellingen