Duurzame voornemens: 6 tips!

Sophie Tjebbes 30-12-2019 1414 keer bekeken 0 reacties

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent vaak tijd voor goede voornemens. Steeds vaker staan er ook voornemens om te verduurzamen op de lijstjes. Maar wat is nou écht effectief en wat maakt verschil? In deze post geven wij je tips waarmee je flinke duurzame stappen kunt zetten.

1. Koop minder spullen
De aankoop van nieuwe spullen heeft de grootste impact op het milieu. Vooral elektronica is erg schadelijk, maar bijvoorbeeld ook meubels, papier en speelgoed zijn niet al te best voor het milieu.

Tip: probeer spullen een langere levensduur te geven door ze bijvoorbeeld te laten repareren. Koop tweedehands. Leen spullen die jij niet in huis hebt, zoals gereedschap, bij de buren. En als je nou echt ergens klaar mee bent: recyclen!

2. Kies voor minder vlees
Om soja voor veevoer te maken, worden oerbossen gekapt, is er heel veel water nodig en wordt er mega veel land gebruikt. Voor 1 kilo rundvlees is bijvoorbeeld 15.000 liter water nodig. Net zo veel als 300 dagen douchen!

Wil je nou best minder vlees gaan eten, maar wil je de smaak niet missen? De Vegetarische Slager of The Dutch Weed Burger zijn goede alternatieven voor vlees en kijk voor inspiratie naar onze heerlijke recepten! https://www.daaromduurzaamdiemen.nl/recepten/default.aspx

3. Recycle kleding
Vergeleken met twintig jaar geleden, kopen we tegenwoordig 400% meer kleding. En wist je dat naast de olie-industrie, de kledingindustrie de meest vervuilende industrie ter wereld is. Voor het maken van een spijkerbroek is bijvoorbeeld 10.000 liter water nodig…

Door minder kleding te kopen verlaag je jouw impact op het milieu. Tip: als je toch graag iets nieuws wil, organiseer dan een kledingruil met je vrienden of ga een dagje naar de IJhallen voor de leukste vintage kleding (en spullen)!

4. Stap over naar een duurzame bank
Veel banken zoals de ING, ABN AMRO en de Rabobank, investeren in fossiele brandstoffen, in het kappen van oerwoud, in kernwapens, megastallen etc. Grote kans dat jij niet wil dat jouw spaargeld hiervoor gebruikt wordt!

Overstappen naar een duurzame bank is makkelijk en zo veel waard! Stap bijvoorbeeld over op ASN of Triodos Bank. Op de website van eerlijkegeldwijzer.nl staan per bank de scores voor het investeringsbeleid omschreven en uitgelegd. Zo weet jij wat er met jouw spaargeld gebeurt. Zeker een kijkje waard!

5. Ga zuinig met eten om
Per jaar verspillen wij gemiddeld 34(!) kilo eten per persoon. Dit is natuurlijk hartstikke zonde en ook niet bepaald duurzaam. Daarom mochten deze tips om minder te verspillen niet in het lijstje ontbreken.

Koop bijvoorbeeld vaker diepvriesproducten, gooi eten wat je overhoudt niet gelijk weg maar vries het in, maak er een soep of salade van en plan een vaste ‘restjesdag’ om alle restjes op te maken. Dat gaat verspilling tegen en scheelt in de portemonnee: win-win situatie!

6. Verminder plastic
Naar schatting wordt er per jaar 311 miljoen ton plastic geproduceerd. Hiervan komt er ongeveer 12,7 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat is bijna 4% van de wereldwijde plasticproductie. De productie van plastic neemt de komende jaren alleen maar toe en dat betekent de plastic soep in de oceanen ook.

Om zelf wat tegen dit plastic-probleem te doen, hebben we een paar makkelijke tips op een rijtje gezet: Neem zelf een boodschappen- of een linnen tas mee om plastic tasjes te vermijden. Vermijd ook zoveel mogelijk wegwerp spullen zoals plastic bordjes, bekertjes en rietjes. Ook is het makkelijk om geen water in flessen te kopen maar om zelf een hervulbare fles te gebruiken!

0  reacties

Cookie-instellingen