In Diemen zijn 2 repair cafés actief. Voor data zie de agenda op website van Duurzaam Dorp Diemen.
Het is de achilleshiel van de consumptiemaatschappij: de spullen waarmee we ons leven steeds comfortabeler maken, hebben maar een beperkte levensduur. Op een kwade dag breekt er iets af, komt er rook uit of houdt het ding er domweg mee op. Wat nu? Weggooien, daar komt het meestal op neer. Uit onderzoek dat de Stichting Ideële Reclame (Sire) liet doen, blijkt dat de meeste mensen pas aan reparatie beginnen te denken als een nieuw product honderd euro of meer kost. Een ventilator heb je al voor een paar tientjes, dus wég met dat kapotte ding.
Weggooien? Mooi niet! Is dat een goede beslissing? Niet altijd. Per Nederlander gaat per jaar 18 kilo aan elektrische apparaten, 15 kilo textiel en 16 kilo speelgoed en meubelen de containers in (bron: Sire). Werden al die spullen terecht weggegooid? Waren ze versleten? Nee, vaak niet. Meestal kun je in een broek een nieuwe rits zetten, kan een losse stoelpoot worden vastgezet, en kan de espressomachine met een nieuwe rubber ring weer jaren mee.
Bron: NRC
Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de repair cafés is er op vrijdag 18 oktober een symposium in de Openbare Bibliotheek Amsterdam: Celebrating Repair. Zie repaircafe.org.