Duurzamer leven in Diemen, maar hoe?

Fred Vos 18-10-2019 2532 keer bekeken 0 reacties

DaaromDuurzaamDiemen organiseerde het Duurzaamheidscafé 2019 op 30 september 2019.

In het Saan-museum verzamelden zich zo’n 75 mensen die duurzaamheid in Diemen een warm hart toedragen. Een duidelijk teken dat bewoners, organisaties, bedrijven en gemeente zich willen inzetten.
Liza van Zon, voorzitter van DaaromDuurzaamDiemen, opende de avond en burgemeester Erik Boog stelde de nieuwe wethouder duurzaamheid voor: Mathijs Sikkes-van de Berg.

Het eerste deel van de avond stond in het teken van bewustwording en gedragsverandering.
Marije van Gent, senior onderzoeker van het lectoraat Psychologie van de Duurzame Stad van de Hogeschool van Amsterdam, liet ons zien welke barrières we tegenkomen als we ons gedrag willen veranderen, maar ook wat wel werkt. > Presentatie
Kirsten Notten van Buurtwarmte vertelde enthousiast over haar creatieve werk met bewonersinitiatieven om straten en wijken duurzamer te maken. > Presentatie

(De tekst loopt door onder de foto's)

Foto-impressie van de avond
Beeld: Michiel Borgart - Forever Images.
Gebruik van foto's alleen na schriftelijk akkoord van bestuur van DaaromDuurzaamDiemen.


 

Actieve duurzaamheidsgoepen
De in Diemen actieve groepen kwamen vervolgens aan bod. Vanuit DaaromDuurzaamDiemen waren dat Simcha de Haan over gedragsverandering/bewustwording, Jorrit Leijting over de zeer actieve energiecoöperatie, Martin Heidekamp over het verminderen van restafval bij bedrijven en bewoners, Markus Schmid over een gasvrij Diemen, Wim Verbree en Frank van Leeuwen over biodiversiteit en klimaatadaptatie en Sophie Tjebbes over de milieu-impact van voedsel. Sophie vertelde ook over de heerlijke en duurzame vegan gerechten die we van Mark's party en catering kregen voorgeschoteld.

Pitches initiatieven 
Ook andere duurzaamheidsinitiatieven in Diemen kregen ruimte om hun pitch te doen: Willemien Boland van het Repair café, Evert Kuiken van de zeer actieve actiegroep Duurzaam Dorp Diemen (denk aan het verzet tegen de biomassacentrale), Elsje Kaptijn van Vivos, Nienke Hendriks van de KlimaatGesprekken en Joke Bergshoeff die va Milieudefensie huis aan huis gesprekken wil voeren.
Veel indruk maakte de 13 jarige Aaliyah Amira Saleh met haar plannen voor een duurzame kledinglijn DivaPower. Tot slot pitchte de 83 jarige Louis Biesbrouck over een all electric huis met warmtepanelen.

Onder leiding van de kartrekkers -elke DaaromDuurzaamDiemen initiatief heeft tenminste één kartrekker- bespraken ad hoc geformeerde werkgroepen de bestaande initiatieven en werkten deze verder uit. Aan het eind van de avond presenteerden zij hun ideeën en plannen. Er is in ieder geval een nieuwe 'eetgroep' ontstaan waarvan de leden elkaar gaan verrassen met vegan maaltijden.

Micro subsidies 
Tenslotte gaf Joost Heinsius uitleg over de nieuwe DaaromDuurzaamDiemen-Initiatieven: inwoners met een duurzaamheidsidee kunnen maximaal 1 keer per jaar voor maximaal 750 euro subsidie aanvragen om hun initiatief te realiseren. In totaal is er 5500 euro per jaar beschikbaar voor dergelijke microsubsidies.

Tegen 22.00 uur besloten we de avond met een borrel, begeleid door pinda's, groentechips en duurzame vegetarische oesterzwambitterballen. Bijzonderheid: de oesterzwammen in deze bitterbal worden op koffieprut gekweekt.

 

0  reacties

Cookie-instellingen