Eind 2018 heeft de Diemense gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college wordt verzocht om VvE’s in Diemen te ondersteunen bij het verduurzamen van hun panden. Het energiezuinig maken van een pand dat in eigendom is van een VvE is vaak ingewikkeld omdat meerdere, soms tientallen eigenaren het samen eens moeten worden over een plan van aanpak. En dan moet ook de nodige kennis en kunde voorhanden zijn om technische en financiële vraagstukken te doorgronden. De meeste VvE's worden daarnaast bestuurd door vrijwilligers. Vaak is het simpelweg de vraag wie er nog tijd vrij kan maken om het te organiseren.
De gemeente wil VvE’s daarom helpen bij de uitvoering van verduurzamingsplannen en komt in oktober met een cursus van drie avonden. Het doel is om inzicht te geven in de verschillende aspecten van het verduurzaming van een VvE-gebouw. VvE’s die deelnemen aan de cursus maken ook nog kans op een gratis vervolgtraject met een consultant.
- 3 x op maandagavond 7, 14 & 28 oktober 2019
- inloop 19:15, cursus 19:30 – 21:30 (met een uitloop naar 22:00)
- Theater de Omval
- Entree gratis
- Inschrijven verplicht: stuur een mail naar markus.schmid@diemen.nl
- Er zijn maximaal 25 plaatsen.
Docenten cursus
Mimi Slauerhoff, VvE’s met energie (vvesmetenergie.nl)
Binnen het cursusprogramma is Mimi verantwoordelijk voor de volgende onderdelen:
- Het pad van verduurzaming voor VvE's. Hoe maak je een optimaal plan met passende businesscase?
- De eigen VvE in vergelijking met andere VvE's.
- De juridische aspecten.
- Het proces van het creëren van voldoende draagvlak voor de besluitvorming. Hoe krijg je de leden van de VvE mee? Psychologie van vergaderingen.
- In actie: welke stappen gaan de deelnemers nu zetten, wat hebben ze nog nodig. Beren op de weg, toepassen van huiswerkopdrachten, opstarten netwerk Diemense VvE’s.
Corine Erades, Synopel Architecture
Binnen het cursusprogramma is Corine verantwoordelijk voor de volgende onderdelen:
- Technische en financiële aspecten. VvE's in de energietransitie; Trias energetica, verduurzamingsmaatregelen in samenhang, energiemix van de toekomst.
- Een goed plan maken: nulmeting bouwkundig en installatietechnisch, nulmeting energiegebruik, en: hoe wordt dat minder?
- De VvE-leden leren om hun gebouw door een ‘energiebril’ te bekijken: wat stroomt erin, wat stroomt eruit en aan welke knoppen kan ik draaien om dat te beïnvloeden?
- Hoe kunnen we dat betalen? Het huishoudboekje van de VvE onder de loep, sparen of investeren, vrijkomende kasstromen, mogelijkheden van subsidies en lening, een meerjaren onderhoudsplan voor 30 jaar.
- Zonnepanelen: Verschillende modellen van toepassingen voor VvE's (o.a. mede afhankelijk van het elektriciteitsgebruik), optimaal gebruik maken van het dak.
Consultant
VvE’s die na de cursus op bestuurlijk niveau aan de slag willen komen in aanmerking voor een gratis vervolgtraject waarin een vertaalslag naar de eigen VvE wordt gemaakt.