Strijden tegen biomassacentrale Diemen: ‘Ons geld wordt verbrand in de oven’

Fred Vos 09-07-2019 456 keer bekeken 0 reacties

Nederland moet duurzamer. Geen fossiele brandstoffen meer, van onze aardgasverslaving af. Energiemaatschappij Nuon/Vattenfall wil daarom zijn gasgestookte centrale bij Diemen omvormen tot een biomassacentrale. Niemand lijkt de centrale te willen. De politiek lijkt buitenspel te staan. Nuon zet door.

Jildert Huitema is bewoner van IJburg, de dichtbevolkte wijk die op een steenworp afstand van de centrale ligt. Hij is fel tegenstander en vormt samen met Fenna Swart Comité Schone Lucht, één van de vele initiatieven die probeert de centrale tegen te houden. ZEMBLA vroeg hem naar de redenen van zijn protest.

“Ik vind het bizar dat wij als burgers
via onze energierekening een bijdrage betalen
voor ontwikkeling van deze aantoonbaar
niet duurzame energie"

Huitema: “Aanvankelijk dacht ook ik dat het een goed idee is om van gas over te gaan naar biomassa. Maar toen ik kritische geluiden hoorde over onder meer gevolgen voor de luchtkwaliteit ben ik mij erin gaan verdiepen, ook omdat mijn jongste dochter astma heeft. Het bleek een veel groter probleem dan ik ooit had kunnen vermoeden, op landelijke schaal.”

"Bomen die C02 opnemen
verbranden om de planeet te redden,
zelfs mijn dochtertje van zes
vindt het een heel raar idee"

Behalve Nuon zelf, lijkt niemand de centrale te willen. Hoe kan het dat de centrale niet tegengehouden kan worden? Huitema: “Dat heeft mij ook verbaasd. Ik heb een opleiding in staats- en bestuursrecht en vind het bizar om te zien dat democratisch gekozen organen eigenlijk buitenspel staan. Het mandaat ligt bij de omgevingsdienst. Dat is ooit gedaan om dit soort complexe beslissingen niet politiek te maken, maar je ziet nu wat de gevolgen ervan zijn. De politiek staat te juichen dat de kolencentrale aan de Hemweg in Amsterdam wordt gesloten, maar staat hier weer langs de zijlijn toe te kijken.”

Bron: Zembla, 8 juli 

 

0  reacties

Cookie-instellingen