Eiken worden kaalgevreten!

Fred Vos 16-05-2019 4046 keer bekeken 0 reacties

Plaatselijk zijn er in de Nederlandse bossen nu erg veel rupsen aanwezig. Men spreekt zelfs al van plagen. Het gaat vooral om rupsen van de grote en kleine wintervlinder. Eiken worden kaalgevreten, maar ook allerlei andere boomsoorten worden aangetast. Is dit een bedreiging voor het bos?

De Vlinderstichting krijgt berichten dat in Nederlandse bossen heel veel rupsen actief zijn. Plaatselijk wordt gesproken van een rupsenplaag. Vele duizenden rupsen eten jonge bladeren van met name eik op, zodat sommige bossen er heel kaal uitzien. Het gaat met name om rupsen van de kleine en de grote wintervlinder, maar ook de eikenbladroller en de kleine voorjaarsspanner zijn volop aanwezig. De grote en kleine wintervlinder komen altijd al algemeen voor in de Nederlandse bossen. Voor koolmezen en andere insectenetende vogels zijn de rupsen van wintervlinders enorm belangrijk. De koolmezen die nu dan ook jongen hebben zullen ongetwijfeld een enorm succesvol broedseizoen hebben! 

Lees het volledige artikel >

En is de waargenomen kaalvraat ernstig? (spoiler) Omdat de vraat vroeg in het jaar plaatsvindt, lopen de bomen hetzelfde jaar nog uit en kunnen dan weer energie bijspijkeren. Alleen wanneer eiken jaren achtereen worden kaalgevreten, kunnen ze verzwakken en gevoelig worden voor aantastingen van bijvoorbeeld de eikenprachtkever. Periodiek vreten de vlinderrupsen laanbomen en eikenbossen op grote schaal kaal, maar het is zeker geen jaarlijks terugkerend gebeuren. Hoewel er ieder jaar wel rupsen zijn en dus vraat is, komen echte ‘plagen’ maar af en toe voor. Als u dus kaalgevreten eiken ziet: niet wanhopen, maar over een week of vier weer even kijken.

Bron: De Vlinderstichting

0  reacties

Cookie-instellingen