Themacafé: De energienota betaalbaar houden

Fred Vos 17-03-2019 1593 keer bekeken 0 reacties

Woensdag 20 maart zijn er verkiezingen, maar er is ook weer een Themacafé in OBA Diemen. Dit keer met een toepasselijk thema: Energie.

Het protest groeit. Denk aan de klimaatmars in Amsterdam. Het protest tegen de biomassaketel van NUON en tegen het tegenhouden van  windmolens in Diemen en Amsterdam door de provincie Noord-Holland.

Intussen worden vooral wij, gewone burgers, belast met fors hogere energiekosten. Dat dwingt om minder energie te gebruiken. Hoe? Tijdens het Themacafé gaan we in spelvorm bekijken welke maatregelen wij zelf kunnen nemen om energie te besparen. Met een Circulaire energiekwis, met het Groot Bespaarspel en het Energielabelspel. Wat kun je al doen zonder kosten, door ander gedrag? Wat zijn goedkope maatregelen, en wat leveren grotere investeringen op den duur op?

Jaarrekeningen vergelijken

Wie zijn Jaarrekening meeneemt naar het Themacafé leert van Jorrit Leijting, adviseur duurzaamheid en inwoner van Diemen, hoe je je eigen energieverbruik (gas en elektriciteit) kunt vergelijken met dat van anderen. Degenen die nu al weinig kosten hebben, kunnen toelichten hoe ze dat voor elkaar krijgen. Zo wisselen we tips uit aan elkaar.

Geen dak? Wel zonnepanelen!

En ten slotte zal Jorrit Leijting vertellen hoe mensen kunnen profiteren van de opbrengst van zonnepanelen, ook als ze die niet op hun eigen dak kunnen plaatsen. Bijvoorbeeld omdat ze in een flat wonen, of in een huurhuis. Diemen Ecostroom, een energiecoöperatie, heeft ondernemers in Diemen bereid gevonden het platte dak van hun bedrijfspand ter beschikking te stellen. Bewoners en ondernemers kunnen zonnepanelen financieren en zo tóch zelf zonne-energie opwekken.

De avond in de OBA Diemen duurt van 19:30-21:30.
Het eindigt dus mooi op tijd om de uitslag van de Provinciale Statenverkiezing te volgen.
Bijvoorbeeld in het gemeentehuis!

Direct reageren? Daarom Duurzaam Diemen op  Facebook | Twitter

0  reacties

Cookie-instellingen