Een biomassacentrale om de hoek van IJburg en Diemen, moeten we dat willen?

Fred Vos 18-02-2019 1022 keer bekeken 0 reacties

Maandagavond 11 februari bezocht IJburger Jildert Huitema de informatieavond van NUON over de geplande Biomassacentrale. Een strak geregelde informatiemarkt, constateerde hij, die door de communicatieafdeling tot in de puntjes was voorbereid om de burger gerust te stellen. Hij schreef een verslag.

Werken aan een energietransitie en stadsverwarming is een goede stap voorwaarts, aldus Huitema. Toch heeft hij bezwaren tegen de biomassacentrale. De gelikte presentatie heeft die niet weggenomen.

In zes helder geformuleerde punten haalt Huitema de argumenten aan die pleiten tegen bouw en in gebruik nemen van de 120 Mw biomassacentrale. 
1. Biomassa is niet duurzaam 2. Diemer gemeenteraad is tegen de centrale, maar heeft geen weigerbevoegdheid 3. Provincioe heeft de schijn van  onpartijdig onderzoek tegen 4. Cijfers van de echte uitstoot zijn niet te geven, concrete cijfers over werking van stoffilters wordt niet gegeven 5. De gesubsidieerde ketel is economisch gezien voor Nuon een rendabele business case, maar wordt verkocht als duurzaam. 6. De CO2 en fijnstofuitstoot komen bovenop de al aanzienlijke uitstoot van vaar- en voertuigen op de water- en snelwegen en de vliegbewegingen vanwege Schiphol.

Huitema noemt onder meer de ontnuchterende documentaire van Zembla 'Bos als brandstof', verwijst naar de petitie tegen de biomassacentrale van Diemenaar Maaike Hillebrand en roept de inwoners van IJburg op op om zienswijzen in te dienen. Dit kan met ingang van 18 februari gedurende zes weken.

Bron: amsterdam-ijburg.blogspot.com

Direct reageren? Daarom Duurzaam Diemen | Facebook | Twitter

Cookie-instellingen