"Het college van BenW en ik zitten niet te wachten op een biomassacentrale. We doen er alles aan, ook al zijn de bevoegdheden van de gemeente uitermate beperkt. Ook de herkomst en luchtkwaliteit liggen wat ons betreft op tafel, ook als dat geheel of gedeeltelijk buiten de (ontwerp) verklaring van geen bedenkingen valt die de gemeente in het kader van de bestemmingsplanaanvraag waarschijnlijk formeel niet kan weigeren. Waarom dat is zal ik blijven uitleggen. Ik werk aan een toelichting aan u allemaal waarin dat helder uiteengezet staat.
"Terwijl het zienswijzeproces over de ontwerpverklaring loopt, tussen januari en juni, en terwijl de provincie zich over de aanvraag buigt, zal ik onderhandelen over privaatrechtelijke afspraken in een convenant, voor het geval de centrale er komt (en dat vrezen we).
Veel te zwaar belaste gemeente
"Op deze manier proberen we ook de aspecten die buiten de beperkte formele taak van de gemeenteraad vallen, toch aan de orde te stellen. Betekent dat convenant -of mijn gehamer op de zeer smalle rol die de wet de gemeenteraad geeft- dat de gemeente daarmee ‘ja!’ zegt tegen deze centrale in onze al veel te zwaar belaste gemeente? Nee, dat betekent het niet. Maar we proberen elk haakje aan te grijpen om zoveel mogelijk invloed uit te oefenen op óf de centrale er komt, en zo ja, op welke voorwaarden.
"Ondertussen zijn we daarom ook in overleg met de voornaamste afnemers van de warmte: Amsterdam en Almere. Ik ben dan ook niet verrast dat het Amsterdamse college net als het Diemense vraagtekens stelt bij de duurzaamheid van biomassa onder de zeer gebrekkige landelijke eisen die daarvoor gelden."
Bron: 28 januari 2019 - Jorrit Nuijens op Diemen Connect Facebook group
Stadsbestuur Amsterdam: importeren biomassa uit Amerika onwenselijk