College Diemen aan de slag met alle zorgen over biomassacentrale

Fred Vos 29-11-2018 599 keer bekeken 0 reacties

NUON diende bij de Provincie een plan in voor vestiging van een biomassacentrale in Diemen. De gemeenteraad mag wettelijk maar over een klein deel van de vergunningaanvraag besluiten. Het Diemense college wil echter toch dat alle zorgen aan bod komen, ook als de gemeente er niet formeel over gaat.

Jorrit Nuijens, wethouder Duurzaamheid: “In de transitie naar helemaal schone energie wordt tijdelijk gebruik van biomassa door het Rijk bestempeld als duurzame tussenstap. Toch zijn er begrijpelijke zorgen in de gemeenteraad, bij milieuorganisaties en bij bewoners over bijvoorbeeld de uitstoot rond zo’n centrale, maar ook over de duurzaamheid van biomassa als brandstof. Die zorgen moeten serieus worden genomen.”

Daarom is het college in overleg met NUON en de Provincie en gaat ze het gesprek aan met Amsterdam en Almere, die van plan zijn om de meeste warmte van een eventuele Diemense biomassa centrale af te nemen. Ook komt er een openbare discussiebijeenkomst met experts en belanghebbenden. Dat blijkt uit de uitgebreide antwoorden op schriftelijke vragen van GroenLinks Diemen die vandaag verschenen.

Nuijens: “Het is weliswaar zo dat de Diemense raad formeel alleen over een klein deel van de vergunning besluit, maar het college zoekt toch naar manieren om te zorgen dat Diemen op alle aspecten rondom biomassa invloed kan uitoefenen. Het is immers onze gemeente waar NUON die centrale wil neerzetten.”

Uit de antwoorden op de vragen blijkt dat het college in ieder geval in gesprek wil over de tijdelijkheid van een eventuele biomassacentrale, over de herkomst en duurzaamheid van de te verbranden biomassa en over de uitstoot van de centrale.
Ook wordt met NUON inmiddels gesproken over mogelijke kansen voor de verduurzaming van Diemense woningen.

Als het college medio januari alle informatie heeft verzameld en de gesprekken heeft afgerond zal het de gemeenteraad vragen om een ontwerp besluit te nemen. Dit ontwerp besluit wordt daarna zes weken ter inzage gelegd en in die termijn kan iedereen die dat wil zienswijzen indienen. In deze periode zal het college ook een informatiebijeenkomst organiseren en een discussiebijeenkomst over biomassa. Het college verwacht dan ook dat de gemeenteraad in het voorjaar van 2019 op basis van alle informatie en ingediende zienswijzen een definitief besluit kan nemen.

0  reacties

Cookie-instellingen