Circulair bouwen gestimuleerd door database-koppeling

Fred Vos 23-10-2018 525 keer bekeken 0 reacties

TNO beschikt over het zogenaamde BOB-model (BOuwmateriaal in Beeld). BOB geeft per regio inzicht in de gebruikte materialen in de Nederlandse gebouwde omgeving.

BOB combineert die gegevens met voorspellingen van de vraag naar materialen, gebaseerd op bouw, sloop en renovatie-scenario’s van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Ook geeft BOB de milieu-voetafdruk van het hergebruik weer.

Materialenpaspoort
Madaster voorziet in informatie op gebouwniveau. Madaster is vergelijkbaar met een online bibliotheek. Daarin worden materialen en gebouwen gedocumenteerd. Partijen kunnen met behulp van Madaster een materialenpaspoort van hun gebouw(en) laten maken. Dit maakt inzichtelijk welke materialen in een gebouw zijn gebruikt, afmetingen ervan, waar ze in het gebouw zijn verwerkt, onderhoudsinstructies voor de materialen en hoe je ze demonteert.

TNO en Madaster willen beide databases op elkaar aansluiten. Hiermee ontstaat een compleet beeld van vraag en aanbod van materialen in de Nederlandse gebouwde omgeving.

De gemeente Diemen opende op 13 oktober zijn duurzaam en circulair verbouwde publiekshal in het gemeentehuis. Bij die gelegenheid werd een boekje uitgegeven dat beschrijft hoe de verbouwing werd uitgevoerd en welke materialen werden (her)gebruikt. Het biedt veel inspiratie en inzicht in de mogelijkheden van circulair bouwen.

Lees ook: ‘Voorkomen van nieuwbouw levert circulair de meeste winst op’

bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

Cookie-instellingen