Buurtmoestuin de Harmonie: experimenteren op je eigen stukje grond  

05-02-2021
1811 keer bekeken 0 reacties

Daarom Duurzaam Diemen is er om organisaties en initiatieven een platform te bieden waar ze hun geluid voor een duurzame wereld kunnen laten horen. In de komende maand zullen vier verhalen van duurzame initiatief hier worden gedeeld. Vier verhalen van burgerinitiatieven die Diemen duurzamer willen maken op hun eigen manier. We hopen dat deze verhalen inspireren en enthousiasmeren om ook zelf wat te doen om Diemen duurzamer te maken.

In Diemen zijn in de afgelopen jaren verschillende buurtmoestuinen opgericht. Eén daarvan is buurtmoestuin de Harmonie. Daarom Duurzaam Diemen is in gesprek gegaan met Selena de Graaf om meer te weten te komen over dit duurzame initiatief in de wijk Spoorzicht.

Selena is al betrokken sinds de start van de buurtmoestuin 6 jaar geleden. In samenwerking met de gemeente kregen de initiatiefnemers voor de moestuin een stuk land toegewezen. In het begin heeft de groep gezocht naar hoe ze de buurtmoestuin zouden indelen. Zouden ze gaan voor een gezamenlijke moestuin zoals buurtmoestuin Prinses op de Erwt? Of toch ieder een eigen stukje grond? De groep heeft gekozen voor het laatste.

"De meerwaarde van de buurtmoestuin is ook dat het een sociale ontmoetingsplek is."

Elke deelnemer heeft een eigen stukje grond waar zelf gekozen mag worden wat er wordt verbouwd. Selena: “We waren enthousiaster voor het idee dat iedereen zijn eigen postzegeltje zou krijgen en lekker kan rommelen in je eigen tuintje. Zo kan iedereen zelf het wiel uitvinden.” Selena had zelf al een aantal jaar wat geëxperimenteerd in eigen tuin met wat courgettes en tomaten. Ze wilde graag een groter stukje grond om hierin meer te kunnen doen. Selena: “Maar de meerwaarde van de buurtmoestuin is ook dat het een sociale ontmoetingsplek is, dus als je hier komt is er altijd wel iemand waarmee je kan lachen of waar je ook van kan leren, dus het is heel gezellig.” Voor Selena was het ook belangrijk dat ze bij de buurtmoestuin meer kan leren over moestuinen op een klein stukje grond van ongeveer 6m2.

Op dit moment zijn er 12 deelnemers actief in de buurtmoestuin. Sommige van hen wonen ook in de wijk, zoals Selena. Maar er wonen ook mensen in andere delen van Diemen. Elk seizoen leert de groep meer bij. Selena: “Je leert in eerste instantie het onkruid goed kennen. Ik was verbaasd over al het onkruid wat er was gegroeid nadat ik de grond drie weken eerder had omgespit.” Daarnaast leer je bijvoorbeeld mest te gebruiken, paardenmest of koeienmest, en vooral niet te veel mest. Selena: “Door schade en schande leer je wat je het beste kan gebruiken.”

“Door schade en schande leer je wat je het beste kan gebruiken.”

Je moet ook kunnen omgaan met teleurstellingen als je begint met een moestuin. Selena legt uit waarom: “De tomaten waren bijvoorbeeld een ramp, ik heb het verschillende seizoenen geprobeerd maar elke keer groeide ze geweldig totdat de tijd kwam dat ze rijp moesten worden en dan verrotte ze door een ziekte in de grond. Dat is zo frustrerend!” Maar na een aantal jaar leer je wat werkt. Selena geeft aan dat ze in de zomermaanden voornamelijk haar groenten haalt uit haar eigen moestuin. Selena: “De mensen hier vinden het ook leuk om met elkaar nieuwe dingen te proberen, als je er echt van wilt leven moet je een grotere moestuin nemen.” 

"In de zomermaanden haal je voornamelijk groenten uit je eigen moestuin."

Buurtmoestuin de Harmonie wil graag zoveel mogelijk biologisch werken. Ze werken bijvoorbeeld niet met kunstmest of chemische slakkenkorrels etc. En daarnaast hebben ze met elkaar afgesproken dat je rond april/mei als de nachtvorst is opgehouden je stukje grond onkruidvrij moet hebben gemaakt. Verder zijn de deelnemers vrij. Selena: Iedereen doet het tuinieren helemaal op zijn eigen manier. De een houdt het onkruid bij op een traditionele manier dus daar is geen onkruid te zien. De ander doet het meer vanuit de permacultuur waar de natuur meer vrij wordt gelaten. De verschillen zijn ook leuk en leerzaam.”

"Buurtmoestuin de Harmonie wil graag zoveel mogelijk biologisch werken."

Er zijn nog plekjes vrij voor het komende seizoen. Dus als je het leuk vindt om ook meer te leren over moestuinen en om zelf een stukje grond te hebben. Ga dan zeker eens kijken bij buurtmoestuin de Harmonie en mail naar: buurtmoestuindeharmonie@outlook.com

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen