Een kijkje in de keuken bij stichting Daarom Duurzaam Diemen

1428 keer bekeken 0 reacties

Het bestuur wil Diemen inspireren en verbindingen maken tussen duurzame initiatieven. Dus wie zijn de mensen achter Daarom Duurzaam Diemen en hoe zijn zij bij de stichting terecht gekomen?

Deze reeks van duurzame initiatieven begint bij Daarom Duurzaam Diemen zelf. Na een bewogen (corona) jaar is het bestuur er klaar voor om in 2021 te gaan knallen. Eerder dit jaar stond in het Diemernieuws een artikel over Daarom Duurzaam Diemen. Daarin staat kort en bondig wat het bestuur doet: “De stichting DaaromDuurzaamDiemen coördineert gezamenlijke activiteiten, ondersteunt (de kartrekkers van) de initiatieven, beheert de website en facebookpagina, verstrekt microsubsidies en verzorgt de communicatie via de nieuwsbrief”.

Het bestuur wil Diemen inspireren en verbindingen maken tussen duurzame initiatieven. Dus wie zijn de mensen achter Daarom Duurzaam Diemen en hoe zijn zij bij de stichting terecht gekomen?

Aan het begin van 2021 zitten er drie Diemenaren in het bestuur: Liza van Zon als voorzitter, Johan van Schagen als penningmeester en Joost Heinsius als secretaris. Alle drie zijn ze al vanaf het eerste begin betrokken bij de stichting. Liza is al langere tijd actief binnen Diemen. Zo is ze bestuurslid bij vereniging Ondernemend Diemen. Vanuit haar netwerk bij de gemeente kwam daarom de vraag of ze ook betrokken wilde zijn bij Daarom Duurzaam Diemen toen het werd opgericht. Hier heeft ze positief op gereageerd. Liza: “Duurzaamheid is de toekomst, we moeten veranderen, dat weten we. Soms denk ik ook, ik kan misschien meer doen, maar hoe? Een van de redenen waarom ik me heb aangesloten bij dit bestuur is om daar zelf een beter beeld van te krijgen en ook anderen te helpen om een beter beeld te krijgen over wat we kunnen doen.”

“Duurzaamheid is de toekomst, we moeten veranderen, dat weten we."

Joost woonde nog niet zo lang in Diemen toen hij de vraag zag langskomen om bestuurslid te worden bij Daarom Duurzaam Diemen. Hij vindt het mooi om in de gemeente waar hij woont ook maatschappelijk actief te zijn. Joost: “Persoonlijk heb ik de afgelopen jaren best wat stappen gezet in het verduurzamen van mijn huis en ik ben veel meer vegetarisch gaan eten. Daar heeft Daarom Duurzaam Diemen echt aan bijgedragen.” Dit komt door de gesprekken die ze hebben met elkaar en door de activiteiten worden georganiseerd door henzelf of door kartrekkers.

“Afgelopen jaren best wat stappen gezet in het verduurzamen van mijn huis. Daar heeft Daarom Duurzaam Diemen echt aan bijgedragen.”

Johan is via zijn vrouw Sophie Tjebbes betrokken geraakt bij Daarom Duurzaam Diemen. Sophie zet zich in om Diemenaren te inspireren om bewust om te gaan met voedsel en meer vegetarisch te eten. Zo waren de lijnen naar Johan kort toen de vraag kwam of hij penningmeester van de stichting wilde worden. Johan: “In mijn werk bij Artsen zonder Grenzen ben ik altijd bezig geweest met het bieden van hulp op de korte termijn op de lange afstand. En met Daarom Duurzaam Diemen zijn we juist de wereld aan het verbeteren op de lange termijn maar wel heel dichtbij.”

"Met Daarom Duurzaam Diemen zijn we juist de wereld aan het verbeteren op de lange termijn maar wel heel dichtbij.”

In de afgelopen jaren zijn er twee succesvolle evenementen georganiseerd waar het bestuur trots op is. Uit deze evenementen zijn nieuwe initiatieven ontstaan, worden bestaande initiatieven ondersteund en worden informele lijnen gelegd. Johan: “Dit netwerk voeden, biedt juist de ontwikkelende basis die we als duurzaamheidsplatform willen bieden.” De succesfactor van Daarom Duurzaam Diemen is te verklaren door de inzet van een aantal sleutelfiguren. Voormalig bestuurslid Fred Vos is er daar een van. Fred was betrokken bij de oprichting van Daarom Duurzaam Diemen en heeft de basis gelegd voor de website. Hij heeft afgelopen jaar afscheid genomen van het stichtingsbestuur maar blijft in zijn werk nauw betrokken bij het verduurzamen van Diemen.

“Dit netwerk voeden, biedt juist de ontwikkelende basis die we als duurzaamheidsplatform willen bieden.”

Het onderwerp duurzaamheid brengt bij mensen veel (tegenstrijdige) meningen en gevoelens naar boven. De een is strijdvaardig voor verandering de ander kan zich daaraan irriteren. Joost: Een brug slaan tussen deze twee groepen is belangrijk en dat willen we graag. Maar het blijft wel heel lastig om deze groepen te bereiken.” Daarom Duurzaam Diemen wil deze groep graag bereiken en is daarom opzoek naar mensen die zich willen inzetten voor de stichting. Dit kan als vrijwilliger voor een evenement maar dat kan ook als kartrekker of bestuurslid. Wil je hierover meer weten? Kijk dan HIER wat je kan doen.

“Als corona het toelaat wordt 2021 een top jaar” stelt Liza. Er zitten veel creatieve ideeën in de pijpleiding waar het bestuur enthousiast van wordt. Denk aan online bijeenkomsten in samenwerking met de Omval. De coronacrisis kan een goed moment zijn om stil te staan en te bedenken hoe we ons leven duurzamer kunnen inrichten. Deze zoektocht gaat dit bestuur graag met alle inwoners van Diemen aan.

“Als corona het toelaat wordt 2021 een top jaar”

Wil je graag je steentje bijdragen maar weet je nog niet hoe? Sluit je dan aan bij één van onze initiatieven of start een nieuw duurzaam initiatief. Wij zijn op dit moment ook op zoek naar nieuwe bestuursleden. Kijk op onze website voor meer informatie of mail naar info@daaromduurzaamdiemen.nl. Dan kunnen we met elkaar in gesprek over de mogelijkheden.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen