Buurtmoestuin Prinses op de Erwt

1928 keer bekeken 0 reacties

Tussen de Prinses Margrietstraat en de Prinses Marijkestraat ligt een buurtmoestuin verscholen. Wat 10 jaar geleden nog een braakliggend stuk land was, heeft een groep enthousiaste Diemenaren omgetoverd in een oase van rust en groen.

Daarom Duurzaam Diemen ging er op bezoek en sprak met Britt Fontaine en Leontine Bijman over de 10 jaar oude buurtmoestuin in de wijk.

Een oase van rust en groen, middenin Diemen

Vijftien enthousiaste Diemenaren hebben ervoor gekozen een gezamenlijke buurtmoestuin te beginnen. En gezamenlijk betekent bij buurtmoestuin Prinses op de Erwt ook echt gezamenlijk. De buurtmoestuin is niet, zoals bij andere buurtmoestuinen, onderverdeeld in stukjes, maar het hele stuk grond wordt gezamenlijk beheerd door de leden. Ze maken jaarlijks een teeltplan met elkaar waarin ze noteren welke gewassen ze willen verbouwen.

"Wij vinden het gezamenlijke juist waardevol."

De tuin heeft verschillende cirkels die elk verdeeld zijn in vier vakken. In elk vak zit een andere soort groente: koolgewassen, peulvruchten, aardappelen of alle overige groenten.  Elk jaar wordt een kwartslag gedraaid zodat de gewassen op een volgend stuk grond worden verbouwd. Dit heet wisselteelt en voorkomt dat de grond uitgeput raakt. Leontine: “Er zijn mensen die het gezamenlijke minder fijn vinden en die liever op een eigen stukje grond hun eigen groente kunnen verbouwen. Maar daar hebben wij dus niet voor gekozen. Wij vinden het gezamenlijke juist waardevol. We zien wel dat door de jaren heen mensen een eigen specialisatie krijgen.  Zo weet Britt heel veel van tuinbonen en ik van aardappelen. Uiteindelijk mag iedereen plukken van wat er aan opbrengst is.”

De afgelopen tien jaar hebben Britt en Leontine ook ontzettend veel geleerd, niet alleen van groenten verbouwen maar ook over zichzelf en over hoe je samenwerkt, hoe je bent in een groep.  Zo is het leuk én handig dat de een in detail uitzoekt hoe je het beste iets kunt kweken en de ander meer iets heeft van ‘zeg maar wat ik moet doen’!. Om goed met elkaar te kunnen samenwerken heeft de groep een gedragscode opgesteld genaamd De Tien Geboden. Voor de groep werkt dit goed.

"Als je rond 6 uur hier in de tuin komt, zit er altijd wel iemand met een vergiet boontjes of sla te plukken uit de tuin, dat is heel leuk."

Wat drijft deze groep? Het antwoord op deze vraag is duidelijk: gezond voedsel en het samen doen. Binnen de groep wordt veel gepraat over recepten, lekker eten en koken. Waar komt je voedsel vandaan? Hoe groeit het? Britt: “Als je rond 6 uur hier in de tuin komt, zit er altijd wel iemand met een vergiet boontjes of sla te plukken uit de tuin, dat is heel leuk.” Maar dus ook de gezamenlijkheid van de tuin is een grote drijfveer van de groep. Het lastige is hierbij wel dat de groep moeite heeft om nieuwe leden te vinden die hier ook enthousiast over zijn en willen investeren in de groep.  

Buurtmoestuin de Prinses op de Erwt wil er ook zijn voor de buurt. Britt: “Het is hier zo weldadig en rustig, het is een oase. In welke hectiek je ook zit, je komt de tuin binnen en je komt tot rust.” Buurtbewoners zijn vrij om hier ook van te genieten.

"In welke hectiek je ook zit, je komt de tuin binnen en je komt tot rust."

Waar staat de buurtmoestuin over 10 jaar? Volgens Britt en Leontine is het duidelijk: De moestuin blijft. Maar er is wel verjonging nodig. Iedereen is welkom, ook als je niet in de wijk woont. Daarom doet buurtmoestuin Prinses op de Erwt hierbij ook een oproep.

Contact

Bent je enthousiast geworden van dit verhaal en wil je je aansluiten bij de groep? Kijk dan op de website van Buurtmoestuin Prinses op de Erwt.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen