De groencommissie Anne Frankwijk

1803 keer bekeken 0 reacties

Je hoeft geen groene vingers te hebben om lid te zijn van de groencommissie in de Anne Frankwijk. Dat bewijzen Hans Heimans en Roel Niessen in een gesprek wat ik met hen had begin oktober in de huiskamer van Hans Heimans.

De groencommissie is niet meer weg te denken uit de Anne Frankwijk

Maar wat moet je dan wel in je hebben? 1. Enthousiasme en motivatie om de wijk mooier te maken en 2. Wat tijd.

De groencommissie is in 2018 ontstaan vanuit de wens om meer te doen met groen in de wijk. Buurtbewoners vonden elkaar in deze wens en een aantal buurtbewoners, waaronder Hans, besloten de krachten te bundelen en een commissie op te richten. De wijk was best groen van zichzelf maar de beplanting in de perken was wat fantasieloos. De groencommissie heeft daarom, in overleg met de gemeente, acht perken, plantvakken en drie bloembakken in beheer gekregen om zelf te mogen onderhouden. De groencommissie heeft daarom, in overleg met de gemeente, acht perken in beheer gekregen om zelf te mogen onderhouden.

Door de commissie werd de keus gemaakt voor diverse planten en struiken die de straten en pleintjes een kleurrijke en levendige uitstraling geven. En dat is ook precies het doel van de groencommissie geeft Hans aan “Met elkaar de wijk vergroenen en opfleuren”. Roel: “Ik vind het heel triest om zoveel stenen te zien in de wijk, de aanblik op de wijk is daardoor zo droevig en grijs.” Roel, de visionair van de groep, droomt daarom ook van een totale vergroening van de wijk. Groene muren, straten en op elk dak zonnepanelen. En hij droomt er niet alleen van, hij onderneemt ook actie. Roel: “Afgelopen jaar hebben we met een collectieve inkoopactie het voor elkaar gekregen om met veel korting vloerisolatie aan te brengen in verschillende huizen in de wijk. Als je met elkaar samenwerkt dan is er heel veel mogelijk.” Nu is zijn idee om met en collectieve inkoopactie ruim 2000m2 aan daken te vergroenen met een sedumdak. Sedumdaken helpen onder andere de biodiversiteit te vergroten in de wijk.

"Als je met elkaar samenwerkt dan is er heel veel mogelijk."

Hans vindt het daarnaast ook heel belangrijk dat ze het met elkaar doen in de wijk en dat ze andere mensen kunnen enthousiasmeren voor vergroening. Hans: “Met de acties van de groencommissie laten we ook zien hoe fijn het is om tussen het groen te leven, hierdoor hopen we dat meer mensen hun tuintje vergroenen”. De verbinding, waar de commissie naar streeft, is ook duidelijk zichtbaar als we nog een rondleiding krijgen van Hans door de wijk. Verschillende praatjes worden gemaakt met inwoners van de wijk die buiten wat aan het rommelen zijn in de tuin. En met trots wordt verteld over de veranderingen die hebben plaatsgevonden in de perkjes.   

"Met de acties van de groencommissie laten we ook zien hoe fijn het is om tussen het groen te leven."

Als we vragen naar het grootste succes van de groencommissie in de afgelopen jaren dan wordt direct de zonnebloemwedstrijd benoemd. Hans: “We hebben met de actie zelfs op de voorpagina gestaan van het Diemernieuws en wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg kwam de prijs uitreiken”. 

De groencommissie is met deze acties de afgelopen jaren niet meer weg te denken uit de Anne Frankwijk. Hans: “Enthousiasme is er genoeg, alleen veel mensen hebben gewoon weinig tijd, dat maakt dat we altijd opzoek zijn naar buurtbewoners die met ons mee willen werken”. Veel handen maken licht werk. Dus bent u of ben jij net zo enthousiast voor groen als Roel en Hans? Sluit aan bij de groencommissie Anne Frankwijk of start met uw buurt een eigen groencommissie. Roel en Hans helpen u graag op weg.

"Enthousiasme is er genoeg, alleen veel mensen hebben gewoon weinig tijd, dat maakt dat we altijd opzoek zijn naar buurtbewoners die met ons mee willen werken."

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen