Gasvrij Diemen

9386 keer bekeken 0 reacties

De reis naar een gasvrij Diemen is begonnen. Aardgasvrij betekent afscheid nemen van de gasketel. We gaan onze huizen goed isoleren en dan met andere technieken verwarmen. En we gaan elektrisch koken. Voor veel Diemenaren is dit nieuw.

Samen met bewoners, bedrijven, eigenaren, verhuurders, huurders en vele andere betrokkenen onderzoeken we welke oplossing voor gasvrije woningen en wijken het beste is, welke route naar deze oplossing leidt, wie dat gaat betalen en welke planning daarbij het beste past. Uitgangspunten zijn: we doen het samen, de woningeigenaar beslist zelf, de gemeente ontzorgt waar ze kan.

Waarom?

Om de aarde leefbaar te houden voor volgende generaties en de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 graden, moeten we de CO2-uitstoot terugdringen. Hier hebben we als land afspraken over gemaakt. Onderdeel van de afspraken is dat we over gaan van fossiele brandstoffen (meestal aardgas) naar duurzame energiebronnen. De kaders zetten aan tot snel handelen. Al vóór 2030 willen we de eerste Diemense wijken gasvrij maken.


Wat gebeurt er in deze groep?

Als je je aansluit dan word je een reisgenoot op weg naar een gasvrij Diemen. Je wordt dan op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen bij de gemeente en kunt gevraagd en ongevraagd meedenken over de koers. Dit initiatief is opgestart in september 2019 . Welke activiteiten we gaan ontplooien bedenken we samen. Bij voorbeeld:

  • informatieve avonden over verschillende duurzame technieken.
  • uitwisselen van kennis en ervaringen onder buurtbewoners.
  • avondje samen koken op inductie.
  • gespreksrondes over zorgen en dilemma's.
  • organiseren van leuke acties in de Diemense wijken om reisgenoten te werven.
  • oprichten van een buurtwarmte-initiatief.

Reisleider

Marian Prins, werkzaam bij de gemeente Diemen, is de kartrekker van het initiatief 'Gasvrij Diemen'. Wil je meedenken en -doen? Meld je dan bij Marian door een mail te sturen naar marian.prins[at]diemen.nl.

 

 


Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen