Bewustwording & gedragsverandering

7150 keer bekeken 0 reacties

Wij kijken wat de grootste (en vaak verborgen) impact is van ons handelen en consumeren op ecosystemen, zoetwatervoorraad, vervuiling en de opwarming van de aarde. Dat leidt tot verrassende inzichten.

Willen we onze CO2 voetafdruk beperken, dan komt er veel aan op gedragsverandering. We starten daarom uiteenlopende campagnes. Om ons, Diemenaren, bewust te maken van wat wij daar zelf actief aan kunnen doen! We willen iedereen enthousiast maken om het anders aan te pakken.

Direct reageren? Daarom Duurzaam Diemen op Facebook | Twitter


Duurzamer leven : 6 tips voor grote impact!

1. Koop minder spullen
De aankoop van nieuwe spullen heeft de grootste impact op het milieu. Vooral elektronica is erg schadelijk, maar bijvoorbeeld ook meubels, papier en speelgoed zijn niet al te best voor het milieu.

Tip: probeer spullen een langere levensduur te geven door ze bijvoorbeeld te laten repareren. Koop tweedehands. Leen spullen die jij niet in huis hebt, zoals gereedschap, bij de buren. En als je nou echt ergens klaar mee bent: recyclen!

2. Kies voor minder vlees
Om soja voor veevoer te maken, worden oerbossen gekapt, is er heel veel water nodig en wordt er mega veel land gebruikt. Voor 1 kilo rundvlees is bijvoorbeeld 15.000 liter water nodig. Net zo veel als 300 dagen douchen!

Wil je nou best minder vlees gaan eten, maar wil je de smaak niet missen? De Vegetarische Slager of The Dutch Weed Burger zijn goede alternatieven voor vlees en kijk voor inspiratie naar onze heerlijke recepten! https://www.daaromduurzaamdiemen.nl/recepten/default.aspx

3. Recycle kleding
Vergeleken met twintig jaar geleden, kopen we tegenwoordig 400% meer kleding. En wist je dat naast de olie-industrie, de kledingindustrie de meest vervuilende industrie ter wereld is. Voor het maken van een spijkerbroek is bijvoorbeeld 10.000 liter water nodig…

Door minder kleding te kopen verlaag je jouw impact op het milieu. Tip: als je toch graag iets nieuws wil, organiseer dan een kledingruil met je vrienden of ga een dagje naar de IJhallen voor de leukste vintage kleding (en spullen)!

4. Stap over naar een duurzame bank
Veel banken zoals de ING, ABN AMRO en de Rabobank, investeren in fossiele brandstoffen, in het kappen van oerwoud, in kernwapens, megastallen etc. Grote kans dat jij niet wil dat jouw spaargeld hiervoor gebruikt wordt!

Overstappen naar een duurzame bank is makkelijk en zo veel waard! Stap bijvoorbeeld over op ASN of Triodos Bank. Op de website van eerlijkegeldwijzer.nl staan per bank de scores voor het investeringsbeleid omschreven en uitgelegd. Zo weet jij wat er met jouw spaargeld gebeurt. Zeker een kijkje waard!

5. Ga zuinig met eten om
Per jaar verspillen wij gemiddeld 34(!) kilo eten per persoon. Dit is natuurlijk hartstikke zonde en ook niet bepaald duurzaam. Daarom mochten deze tips om minder te verspillen niet in het lijstje ontbreken.

Koop bijvoorbeeld vaker diepvriesproducten, gooi eten wat je overhoudt niet gelijk weg maar vries het in, maak er een soep of salade van en plan een vaste ‘restjesdag’ om alle restjes op te maken. Dat gaat verspilling tegen en scheelt in de portemonnee: win-win situatie!

6. Verminder plastic
Naar schatting wordt er per jaar 311 miljoen ton plastic geproduceerd. Hiervan komt er ongeveer 12,7 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat is bijna 4% van de wereldwijde plasticproductie. De productie van plastic neemt de komende jaren alleen maar toe en dat betekent de plastic soep in de oceanen ook.

Om zelf wat tegen dit plastic-probleem te doen, hebben we een paar makkelijke tips op een rijtje gezet: Neem zelf een boodschappen- of een linnen tas mee om plastic tasjes te vermijden. Vermijd ook zoveel mogelijk wegwerp spullen zoals plastic bordjes, bekertjes en rietjes. Ook is het makkelijk om geen water in flessen te kopen maar om zelf een hervulbare fles te gebruiken!

 

Gebak uit de winkel

6 december 2019 - Komt er een verjaardag aan maar geen zin of tijd om iets te bakken? Of gewoon zin in een lekker gebakje? Dit zijn een aantal plekken waar je vegan gebak kan halen. 

Bij de Hema hebben ze een vegan appelkruimeltaart! Dit is een taart gevuld met frisse appelvulling met rozijnen en knapperige kruimels. Voor € 4,50 heb een taartje voor zes personen.

Jumbo heeft een kersen kruimeltaart in de schappen liggen. Ook dit taartje is vrij van dierlijke grondstoffen. Voor € 6,- heb je een taartje voor 6 personen.

Opzoek naar een chiquer taartje? De bakkerij in de Bijenkorf heeft een luchtige cake die is gemaakt van lychee en frambozen met daaroverheen een mix van pistachenoten, amandelen en kokos. Let wel op dat je deze taart voor € 16,95 een dag van tevoren moet bestellen en dat je hem dan moet ophalen in de Bijenkorf.

Ook bij multi vlaai kan je terecht! Hier hebben ze twee soorten vegan gebakjes. Een met citroen (€1,75) en de ander met aardbeien (€ 2,75).

Direct reageren? Daarom Duurzaam Diemen op Facebook | Twitter


Vorderingen

Publiekscampagnes Bewustwording & Gedragsverandering

Voor invulling van dit initiatief trekt DDD’s Vliegwielgroep samen op met Broedplaats Fenix. Fenix is een van oorsprong Amsterdams initiatief, gehuisvest in het Oostelijk havengebied, maar anderhalf jaar geleden neergestreken op het Verrijn Stuart industrieterrein en nu dus opererend vanuit de gemeente Diemen.

Broedplaats Fenix is sinds 2017 door heel Amsterdam actief en brengt via kartrekker Simcha de Haan veel knowhow in. 

Aanpak rattenbestrijding

Milieuservices Diemen en Amsterdam werken samen met Rentokill aan een groot plan rattenbestrijding.
De rat is een groot probleem, zowel in Diemen als in Amsterdam, een waar Luilekkerland voor deze dieren. Onder meer door achteloos weggegooide bakjes patat èn vanuit godsdienstige overtuiging bewust weggegooide etensresten. Bestrijding met gif is  verboden. Rentokill gaat nu dus noodgedwongen van ‘brandje’ naar ‘brandje’, herstelt plaatselijke schade bij verzakkingen veroorzaakt door de activiteit van ratten. Een ongelijke strijd.

We hebben een plan om bestrijding op biologisch en ecologisch verantwoorde wijze uit te voeren. Ook door een andere wijze van voorlichting, waarbij gezocht wordt naar maatwerk oplossingen die mensen in hun waarde laat. Soheila Najand, filosofe, gaat daarvoor in gesprek met de diverse communities in Diemen. Zij deed met deze werkwijze ervaring op via een soortgelijk project in Arnhem. Soheila observeert de communities en ontwikkelt daadkracht door mensen uit die groepen te bewegen zelf oplossingen aan te dragen voor een afvalbehandeling die recht doet aan hun overtuiging.

Het plan is gepitcht in Diemen bij wethouder Jorrit Nuijens en in de gemeenteraad van Amsterdam. Met wethouder Nuijens staat eind oktober een nieuwe ontmoeting gepland voor de presentatie van de uitgewerkte plannen en voornemens.

Simcha de Haan is kartrekker van het initiatief 'Publiekscampagnes bewustwording en gedragsverandering'

Direct reageren? Daarom Duurzaam Diemen op Facebook | Twitter


Werk mee aan een voedselbos

Een voedselbos staat vol meerjarige planten, struiken en bomen met eetbare delen. In steeds meer gemeenten worden initiatieven gestart om voedselbossen aan te planten. Het grote voordeel: ze vergroten de biodiversiteit, ze zorgen voor een gezonde bodem en gaandeweg vragen ze steeds minder onderhoud. En ze leveren elk jaar meer eetbaars op! Bron: Nudge.nl


Warm de winter in

Of je er nu blij mee bent of niet, het is alweer behoorlijk fris buiten. De koude maanden tikken altijd flink aan op je energierekening. Dus: altijd goed om te kijken of je kunt besparen - gunstig voor het milieu én voor je portemonnee! Nudge zet wat winterse bespaartips voor je op een rij. Bron: Nudge.nl

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen