Bewustwording & gedragsverandering

Fred Vos October 05, 2018
729 keer bekeken 0 comments

Wij kijken wat de grootste (en vaak verborgen) impact is van ons handelen en consumeren op ecosystemen, zoetwatervoorraad, vervuiling en de opwarming van de aarde. Dat leidt tot verrassende inzichten.

Willen we onze CO2 voetafdruk beperken, dan komt er veel aan op gedragsverandering. We starten daarom uiteenlopende campagnes. Om ons, Diemenaren, bewust te maken van wat wij daar zelf actief aan kunnen doen! We willen iedereen enthousiast maken om het anders aan te pakken.

Direct reageren? Daarom Duurzaam Diemen op Facebook | Twitter

Vorderingen

Publiekscampagnes Bewustwording & Gedragsverandering

Voor invulling van dit initiatief trekt DDD’s Vliegwielgroep samen op met Broedplaats Fenix. Fenix is een van oorsprong Amsterdams initiatief, gehuisvest in het Oostelijk havengebied, maar anderhalf jaar geleden neergestreken op het Verrijn Stuart industrieterrein en nu dus opererend vanuit de gemeente Diemen.

Broedplaats Fenix is sinds 2017 door heel Amsterdam actief en brengt via kartrekker Simcha de Haan veel knowhow in. 

Aanpak rattenbestrijding

Milieuservices Diemen en Amsterdam werken samen met Rentokill aan een groot plan rattenbestrijding.
De rat is een groot probleem, zowel in Diemen als in Amsterdam, een waar Luilekkerland voor deze dieren. Onder meer door achteloos weggegooide bakjes patat èn vanuit godsdienstige overtuiging bewust weggegooide etensresten. Bestrijding met gif is  verboden. Rentokill gaat nu dus noodgedwongen van ‘brandje’ naar ‘brandje’, herstelt plaatselijke schade bij verzakkingen veroorzaakt door de activiteit van ratten. Een ongelijke strijd.

We hebben een plan om bestrijding op biologisch en ecologisch verantwoorde wijze uit te voeren. Ook door een andere wijze van voorlichting, waarbij gezocht wordt naar maatwerk oplossingen die mensen in hun waarde laat. Soheila Najand, filosofe, gaat daarvoor in gesprek met de diverse communities in Diemen. Zij deed met deze werkwijze ervaring op via een soortgelijk project in Arnhem. Soheila observeert de communities en ontwikkelt daadkracht door mensen uit die groepen te bewegen zelf oplossingen aan te dragen voor een afvalbehandeling die recht doet aan hun overtuiging.

Het plan is gepitcht in Diemen bij wethouder Jorrit Nuijens en in de gemeenteraad van Amsterdam. Met wethouder Nuijens staat eind oktober een nieuwe ontmoeting gepland voor de presentatie van de uitgewerkte plannen en voornemens.

Simcha de Haan is kartrekker van het initiatief 'Publiekscampagnes bewustwording en gedragsverandering'

Direct reageren? Daarom Duurzaam Diemen op Facebook | Twitter


Werk mee aan een voedselbos

Een voedselbos staat vol meerjarige planten, struiken en bomen met eetbare delen. In steeds meer gemeenten worden initiatieven gestart om voedselbossen aan te planten. Het grote voordeel: ze vergroten de biodiversiteit, ze zorgen voor een gezonde bodem en gaandeweg vragen ze steeds minder onderhoud. En ze leveren elk jaar meer eetbaars op! Bron: Nudge.nl


Warm de winter in

Of je er nu blij mee bent of niet, het is alweer behoorlijk fris buiten. De koude maanden tikken altijd flink aan op je energierekening. Dus: altijd goed om te kijken of je kunt besparen - gunstig voor het milieu én voor je portemonnee! Nudge zet wat winterse bespaartips voor je op een rij. Bron: Nudge.nl

Images

Twitter

0  Comments