Vogelwandeling vrienden van het Diemerbos

Jowan Kelderman 20-03-2023 49 keer bekeken

Begin

29-03-2023 om 09:45

Einde

29-03-2023 om 11:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Zet woensdagochtend 29 maart in je agenda want vrienden van het Diemerbos heeft Petra Snijder weer bereid gevonden een vogelwandeling te doen: Luisteren naar de zangvogels. Aanmelden is gewenst i.v.m. een minimum en een maximum aantal deelnemers.

aanmelden

De wandeling is op woensdag 29 maart. Verzamelen om 9.45 uur bij de hoofdingang van het Diemer bos, om 10.00 uur uiterlijk start de wandeling. Afhankelijk van de weersomstandigheden e.d. zal het ongeveer 1,5 uur duren. Vanwege een minimum- en maximum aantal deelnemers, is aanmelden wenselijk. Dit kan door een mailtje te sturen naar: secretaris@vriendenvanhetdiemerbos.nl

 

inleiding door Petra Snijder (wandelgids):

"Vanaf de tweede helft van maart ongeveer, beginnen de eerste zangvogels die in het zonnige zuiden overwinterd hebben weer binnen te vliegen in het Diemer bos. Ze voegen zich bij de standvogels, die de koude periode in Nederland hebben doorgebracht en proberen een plekje te veroveren in het gebied.

Al zingend trekken de mannetjes de vrouwtjes aan in hun territorium en als een geschikte partner gevonden is, kunnen ze beginnen met het bouwen van een nest. Bij sommige vogels zijn al een of meerdere nesten gebouwd door de man, zoals bij de winterkoning, die overigens helemaal niet van winter houdt, maar toch in ons land gebleven is. Een vrouwtje kiest dan een man met de mooiste zang en het beste huis.

Hoewel de vogels, die in ons land gebleven zijn, al enkele maanden af en toe aan het zingen zijn, barst vanaf ongeveer begin april het echte vogelkoor los. In de loop van de maand april, voegen zich steeds meer vogelsoorten toe aan het koor, de bladeren komen aan de bomen tot je de vogels voornamelijk kan horen en steeds minder kan zien.

Aangezien de vogels in het voorjaar vooral hun territorium bevestigen rond zonsopkomst en de zon in de loop van het voorjaar steeds vroeger verschijnt, valt ook de piek van de zang steeds vroeger in de loop van het broedseizoen. De laatste vogels die terugkomen uit Afrika, zoals de spotvogel en de bosrietzanger, arriveren in de eerste helft van mei.

Maar voor het geval je zelf niet een echt vroege vogel bent, hoewel de piek van de vogelzang zich afspeelt rond de tijd dat de zon opkomt, zeker in het begin van het broedseizoen, zingen de vogels ook regelmatig overdag. Voor een beginnende vogelaar misschien zelfs prettiger als er zo nu en dan eentje zijn snaveltje houdt, want als alles door elkaar aan het zingen is, kan er soms geen touw meer aan vast te knopen zijn.

 

 

Cookie-instellingen