Gemeente start samenwerking met energiecoöperatie Ecostroom voor project Zon op grote daken.

Jowan Kelderman
411 keer bekeken 1 reacties

Met het project zon op grote daken worden eigenaren van grote daken in Diemen gestimuleerd om hun daken vol te leggen met zonnepanelen. Om deze klus te klaren gaat de gemeente een samenwerking aan met energiecoöperatie Ecostroom.

Het project heeft een looptijd tot 2026 en beoogt 20,8 gigawattuur (GWh) aan zonne-energie op te wekken via Diemense daken in 2030. Hiermee draagt Zon op grote daken bij aan de doelstellingen uit de Regionale Energie Strategie (RES). 

Coöperatieve energietransitie

De samenwerking met Ecostroom draagt bij aan een energietransitie waar iedereen aan kan meedoen. Inwoners van Diemen kunnen lid worden van de coöperatie Ecostroom en meedelen in de opbrengst. Dat is interessant als je geen budget hebt voor eigen zonnepanelen of als je dak er niet geschikt voor is. Als eigenaren van een groot dak ervoor kiezen om hun dak te verhuren aan Ecostroom, wordt er lokaal groene energie opgewekt voor onze eigen inwoners. Zo doet iedereen wat en werken we samen aan de energietransitie.

Verduurzamen van grote daken

Door grote daken vol te leggen met zonnepanelen, kunnen we snel meer duurzame energie opwekken. Daarom is het project gericht op daken waar grote installaties zonnepanelen op kunnen: installaties van minimaal 15 kilowattpiek of een dakoppervlak van minimaal 285 m². De meeste grote daken binnen de gemeente Diemen zijn te vinden op de bedrijventerreinen. Naast bedrijven worden ook scholen, sportverenigingen en andere doelgroepen met een groot dak in etappes uitgenodigd om mee te doen.

Energiecoöperatie Ecostroom staat klaar voor een vrijblijvend gesprek op locatie om de mogelijkheden te bespreken. Als een deelnemer interesse heeft, checkt Ecostroom eerst of het dak geschikt is. Daarna verzorgt Ecostroom een eventuele subsidieaanvraag en rekent ze het kostenplaatje door voor een rendabele installatie. Uiteindelijk begeleidt Ecostroom de installatie via haar onderaannemers. Op deze manier wordt het installeren van zonnepanelen een stuk aantrekkelijker voor bedrijven of verenigingen die wel willen, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen.

Panelen in eigen beheer of via de coöperatie

Er zijn verschillende constructies mogelijk voor het bekostigen en beheren van een installatie. Deelnemende bedrijven kunnen ervoor kiezen om de installatie zelf te bekostigen, waarmee de opgewekte energie van hun is. Ook is het mogelijk om zonder investering mee te doen door het dak te verhuren aan de coöperatie. In dat geval wordt de installatie bekostigd en beheerd door Ecostroom en is de opgewekte energie voor de leden van de coöperatie. Een tussenvorm behoort ook nog tot de mogelijkheden. Zo is er voor elk groot dak een passende oplossing.

Om deelnemers verder op weg te helpen, bekostigt de gemeente dakscans voor de eerste 15 deelnemers. De dakscan (ook wel draagkrachtberekening) is nodig om te zien of een dak het gewicht van de zonnepanelen kan dragen. Als het dak sterk genoeg blijkt, dan kunnen de kosten van de dakscan worden terugverdiend met de opbrengst van de zonnepanelen. Als het dak niet sterk genoeg is, dan zijn die kosten niet terug te verdienen. Dit risico is voor sommige mensen reden om geen zonnepanelen te nemen. De gemeente wil deze drempel wegnemen en geeft daarom gratis dakscans weg aan de eerste 15 deelnemers die zich melden bij Ecostroom.

Voor meer informatie kunt u kijken op onderstaande pagina of een mail sturen naar info@diemen.nl o.v.v. zaaknummer 2023-040375.

https://www.diemen.nl/Onderwerpen/Duurzaamheid_Milieu/Duurzaamheid/Duurzaamheid/Energie_Klimaat/Rechter_kolom/Informatie_voor_bedrijven

Afbeeldingen

Registreren

X (voorheen Twitter)

Bico Fokke

02-08-23 om 9:37

Leuk!

Cookie-instellingen