Resultaten nationale bijentelling 2021 bekend

Jowan Kelderman
421 keer bekeken 0 reacties

een recordaantal van elfduizend mensen heeft tijdens de 4e nationale telling op 17 en 18 april geteld hoeveel bijen, hommels en zweefvliegen in hun tuinen voorkwamen.

De stedelijke omgeving is goed voor bijen en zweefvliegen. Wat daarbij helpt is dat steeds meer gemeenten hun maaibeleid hebben aangepast en het stedelijk groen steeds vaker van ecologisch waardevolle bomen en planten voorzien. Het aantal bijen en zweefvliegen in stedelijk gebied lijkt hierdoor niet verder meer achteruit te gaan en er zijn dit jaar zelfs meer hommels in tuinen geteld dan voorgaande jaren.

Toch gaat het nog niet goed met de bijen. De helft van de 358 bijensoorten in Nederland wordt bedreigd. Belangrijke oorzaken hiervan zijn intensieve landbouw en uitstoot van stikstof. Hierdoor komen in weilanden en akkers nauwelijks meer bloemen voor en worden bloemen in natuurgebieden verdrongen door gras

Ook particulieren kunnen helpen. Een groene (gevel)tuin is goed tegen verdroging en hittestress. Met het verwijderen van verharding en planten van waardevolle planten, struiken  en bomen help je de natuur. De gemeente Diemen en de gemeente Zaanstad strijden daarom dit jaar om de meeste verwijderde tegels. De campagne is op 30 maart gestart en loopt tot 30 september. Via de website van het NK tegelwippen kun je het aantal verwijderde tegels aanmelden voorzien van bewijsfoto's (voor en na) en zo de  gemeente Diemen helpen het NK tegelwippen 2021 te winnen.

Meer resultaten van de telling zijn te vinden op de website van de nationale bijentelling

Afbeeldingen

Registreren

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen