De komende jaren zoeken we samen oplossingen: bedenken we slimme inzamelsystemen, die de meeste grondstoffen opleveren, een groot gebruiksgemak hebben, zorgen voor flinke milieuwinst en voor nieuwe werkgelegenheid. Hoe mooi zou het zijn als we het woord ‘afval’ kunnen vervangen door ‘grondstof’ voor hergebruik en nieuwe produkten?.
Direct reageren? Daarom Duurzaam Diemen op Facebook | Twitter
Vorderingen
Sinds de start hebben wij twee 'afvalontbijtsessies' georganiseerd, waarvan de laatste met de wethouder. Hij maakte ons zijn beleid kenbaar en kondigde een volgende stap aan. Wij brengen de gebieden en verwachte problemen in kaart en formuleren vervolgens nieuw beleid.
Eén deel waarop onze groep focust is het bedrijfsleven, tweede deel zijn de particulieren. Eind 2018 verwacht ik nog één afvalontbijt om daarna het plan van aanpak te kunnen bepalen.
Belangrijk is draagvlak creëren en oplossingen aandragen bij de gemeente voor te verwachten problemen.
Inmiddels heeft de gemeenteraad op 19 december 2019 het nieuwe afvalplan 2020 voor huishoudelijk afval vastgesteld. Het afvalplan is gericht op minder restafval en meer hergebruik. Op de speciale afvalsite van de gemeente is veel informatie over acties vanuit het afvalplan 2020 en huishoudelijk afval te vinden.
Martin Heidekamp, kartrekker van het initiatief Restafval
Verder nieuws
Vernietigen van huisraad onnodig
Graag maak ik melding van het onnodig vernietigen van huisraad na een vermoedelijke huisuitzetting. Enige tijd geleden gebeurde dit in Buitenlust. Er stond allemaal huisraad op straat, en tot mijn ontsteltenis werd dit door de grofvuilophaaldienst allemaal achter in de shredder vermalen. Er stonden veel spullen tussen die naar de kringloopwinkel hadden gekund.
Een huisuitzetting moet toch van tevoren bekend zijn? Voordat de grofvuildienst langs komt zou men de Kringloopwinkel kunnen informeren om de bruikbare spullen op te halen.
Lilian Caris
‘Afvalontbijt’
In de nabije toekomst wordt nog meer inzet van burgers verwacht voor een betere afvalscheiding.
Inwoners en bedrijven in de gemeente Diemen produceren per hoofd veel meer restafval dan elders in de provincie. Dus moet dat aanbod verder gereduceerd en het ‘product afval’ naar een hoger recycle niveau gebracht. Daarvoor is de inzet van alle burgers en bedrijven hard nodig.
Industrieterrein met 32 bedrijven
Op Verrijn Stuart is nog geen gescheiden afvalinzameling. Waarom? Bedrijven zitten aan een (verouderd) contract vast. Er is overwogen met deze bedrijven mee te doen met de laatste Cleanup Day. Helaas lukte dat op de korte termijn niet meer. Inmiddels ontwikkelde Broedplaats Fenix wel al een plan voor Cleanup Day 2019.
Aan twee andere projecten wordt nog hard gewerkt. Meer informatie daarover binnenkort.
Milieu sparende tip
Batterijen die niet meer geschikt zijn voor gebruik in bijvoorbeeld computermuizen of toetsenbord kunnen nog lang dienst doen in wekkers of andere klokjes. Ze zijn nog lang niet opgebruikt.
Het zou mooi zijn als de kringloopwinkel deze half gebruikte batterijen kan innemen en gratis of tegen een zacht prijsje aanbieden. Zo worden de batterijen optimaal gebruikt en komen ze later bij het afval terecht.
Lilian Caris