Bewust omgaan met voeding

Fred Vos
7964 keer bekeken 0 reacties

Steeds duidelijker wordt dat je met je dagelijkse eetgewoontes een groot verschil kunt maken op de vervuiling en uitputting van de aarde. Maar wat kun je doen?

De keuze voor plantaardig in plaats van dierlijk voedsel maakt het grootste verschil. Daarna dat je geen eten verspilt en dan waar het vandaan komt. En tenslotte of het biologisch is of niet. Na de herhaalde campagnes ‘weet wat je eet!’ maken steeds meer mensen bewustere keuzes in de producten die ze kopen. Ze willen weten wat er in hun eten zit en waar het vandaan komt. Ze willen gezond en eerlijk eten, met zo min mogelijke verspilling, met oog voor het dierenwelzijn en voor het milieu.

Blogs:

Verborgen impact op het milieu 

Als westerse consumenten hebben we meer invloed op het milieu dan we denken. Die impact is niet altijd direct zichtbaar, maar speelt zich juist vaak aan de andere kant van de wereld af. Dit is wat we de verborgen impact noemen. Maar wat is dat precies? Hoe komt die verborgen impact tot stand? En misschien wel het belangrijkste; wat kun je eraan doen?

Verborgen impact, wat is dat eigenlijk? Als we de invloed van de consument op het milieu bekijken, houden we ons meestal alleen bezig met de milieu-impact tijdens het gebruiken van een product, terwijl het maken en het vervoeren van dat product ook veel (en vaak veel meer) impact heeft.

Als westerse landen hebben wij de meeste impact. In de afgelopen tientallen jaren is veel industrie en landbouw verplaatst naar lagelonenlanden. Vervolgens worden die spullen weer geïmporteerd. Denk bijvoorbeeld aan jouw kleding, die avocado of het stukje vlees op je bord. De productie in de lagelonenlanden heeft ter plaatse veel impact op het klimaat, milieu en de natuur. Deze impact blijft vaak buiten beschouwing, omdat wij het simpelweg niet zien. Op deze manier is het dus verborgen. 

Bij het kopen van producten denk je vaak aan de zichtbare impact, zoals de verpakking om de druiven, maar aan de verborgen impact (zoals de productie van de druiven zelf) wordt niet gedacht. Als je de verborgen impact vergelijkt met de impact tijdens het gebruik van een product, blijkt dat de grootste invloed verborgen is. Dit is nou net het gedeelte waar de meesten zich niet bewust van zijn. Eigenlijk is het een grote blinde vlek!

Wat kun je hier mee? Door bewust te worden van wat de verborgen impact is, kun je veel effectiever gaan verduurzamen. Elke verandering begint uiteindelijk bij jezelf en alle kleine beetjes helpen! Maar hoe kun je beginnen? En wat heeft de grootste impact in ons dagelijkse leven? In onze volgende post gaan we meer vertellen over de top 10 impact en zullen we tips en ideeën geven om jouw dagelijkse impact te verlagen!



 

Bron: De verborgen impact, Babette Porcelijn


 

Duurzamer leven: 6 tips voor grote impact!

 

1. Koop minder spullen 

De aankoop van nieuwe spullen heeft de grootste impact op het milieu. Vooral elektronica is erg schadelijk, maar bijvoorbeeld ook meubels, papier en speelgoed zijn niet al te best voor het milieu.

 

Tip: probeer spullen een langere levensduur te geven door ze bijvoorbeeld te laten repareren. Leen spullen die jij niet in huis hebt, zoals gereedschap, bij de buren. En als je nou echt ergens klaar mee bent: recyclen!

 

2. Kies voor minder vlees

Om soja voor veevoer te maken, worden oerbossen gekapt, is er heel veel water nodig en wordt er mega veel land gebruikt. Voor 1 kilo rundvlees is bijvoorbeeld 15.000 liter water nodig. Net zo veel als 300 dagen douchen! 

 

Wil je nou best minder vlees gaan eten, maar wil je de smaak niet missen? De Vegetarische Slager of The Dutch Weed Burger zijn goede alternatieven voor vlees en kijk naar onze heerlijke recepten!

 

3. Recycle kleding

Vergeleken met twintig jaar geleden, kopen we tegenwoordig 400% meer kleding. En wist je dat naast de olie-industrie, de kledingindustrie de meest vervuilende industrie ter wereld is. Voor het maken van een spijkerbroek is bijvoorbeeld 10.000 liter water nodig…

 

Door minder kleding te kopen verlaag je jouw impact op het milieu. Tip: als je toch graag iets nieuws wil, organiseer dan een kledingruil met je vrienden of ga een dagje naar de IJhallen voor de leukste vintage kleding (en spullen)!

 

4. Stap over naar een duurzame bank

Veel banken zoals de ING, ABN AMRO en de Rabobank, investeren in fossiele brandstoffen, in het kappen van oerwoud, in kernwapens, megastallen etc. Grote kans dat jij niet wil dat jouw spaargeld hiervoor gebruikt wordt! 

 

Overstappen naar een duurzame bank is makkelijk en zo veel waard! Stap bijvoorbeeld over op ASN of Triodos Bank. Op de website van eerlijkegeldwijzer.nl staan per bank de scores voor het inversteringsbeleid omschreven en uitgelegd. Zo weet jij wat er met jouw spaargeld gebeurt. Zeker een kijkje waard! 

 

5. Ga zuinig met eten om

Per jaar verspillen wij gemiddeld 34(!) kilo eten per persoon. Dit is natuurlijk hartstikke zonde en ook niet bepaald duurzaam. Daarom mochten deze tips om minder te verspillen niet in het lijstje ontbreken.

 

Koop bijvoorbeeld vaker diepvriesproducten, gooi eten wat je overhoudt niet gelijk weg maar vries het in, maak er een soep of salade van en plan een vaste ‘restjesdag’ om alle restjes op te maken. Dat gaat verspilling tegen en scheelt in de portemonnee: win-win situatie! 

 

6. Verminder plastic

Naar schatting wordt er per jaar 311 miljoen ton plastic geproduceerd. Hiervan komt er ongeveer 12,7 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat is bijna 4% van de wereldwijde plasticproductie. De productie van plastic neemt de komende jaren alleen maar toe en dat betekent de plastic soep in de oceanen ook.

 

Om zelf wat tegen dit plastic-probleem te doen, hebben we een paar makkelijke tips op een rijtje gezet: Neem zelf een boodschappen- of een linnen tas mee om plastic tasjes te vermijden. Vermijd ook zoveel mogelijk wegwerp spullen zoals plastic bordjes, bekertjes en rietjes. Ook is het makkelijk om geen water in flessen te kopen maar om zelf een hervulbare fles te gebruiken.

 

  Bekijk alle recepten van Sophie  

Direct reageren? Daarom Duurzaam Diemen op Facebook | Twitter


Tip


Recepten van Sophie

Sophie's duurzame recepten vind je nu op een eigen pagina

  Recept gemaakt? Of heb je zelf een vega recept? Laat het ons weten.  

Sophie Tjebbes is kartrekker van het initiatief 'Voeding'


 

Afbeeldingen

Registreren

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen